(P) Cum funcționează o dietă pentru diabet? Este de ajutor?


Cum functioneaza, mai exact, o dieta pentru diabet? Este recomandat sa urmezi o asemenea dieta pentru a-ti gestiona mai bine afectiunea?


Efectele unei diete pentru diabet pot fi cat se poate de pozitive, in special daca alegi o dieta sanatoasa, eficienta si bine pusa la punct. Nu poti apela la orice tip de dieta – ai nevoie de un plan alimentar cu rezultate pozitive dovedite!

Iata cum functioneaza o dieta pentru diabet corespunzatoare, care are in vedere gestionarea corespunzatoare a aspectelor care pot imbunatati sau inrautati aceasta afectiune.

Gestionarea carbohidratilor

Carbohidratii au cel mai mare efect (negativ) asupra nivelului de zahar din sange. Prin urmare, o dieta pentru diabet eficienta ar trebui in primul rand sa te ajute sa gestionezi mai bine aportul de carbohidrati.

Acest lucru este realizat deseori prin numararea carbohidratilor. Dieta va recomanda anumite alimente sau preparate si va mentiona valoarea exacta a carbohidratilor pentru a fi sigur ca nu depasesti nicio limita. Evidenta acestei valori este si mai importanta pentru diabeticii care trebuie sa ia insulina – din moment ce dozajul de insulina este influentat de aportul de carbohidrati.

In general, o dieta pentru diabet va recomanda alimente si preparate cu un index glicemic scazut. Acestea sunt digerate mult mai usor, prevenind astfel cresterile rapide ale nivelului de zahar din sange.

Asigura o nutritie echilibrata

Legume, proteine, grasimi sanatoase, dar mai ales fibre – acestea sunt elementele de baza incluse intr-o dieta pentru diabet eficienta, elemente care garanteaza o nutritie echilibrata.

Mesele tale ar trebui sa fie compuse din legume fara amidon, proteine precum carne slaba, peste sau tofu, grasimi sanatoase si alimente cat mai bogate in fibre cu putinta. Fibrele sunt indeosebi importante deoarece acestea ajuta la gestionarea zaharului din sange si imbunatatesc nivelul de satietate dupa masa.

Controlul portiilor si programul meselor

Cand suferi de diabet, ar trebui sa iei in serios programul meselor, precum si controlul minutios al portiilor consumate. Mai exact, este vorba desre un program fix/strict al meselor – acestea trebuie luate in fiecare zi la aceleasi ore, pentru a garanta un nivel al zaharului din sange similar si stabil.

Controlul nivelului zaharului din sange este imbunatatit atunci cand consumi portii corespunzatoare pentru greutatea si afectiunea de care suferi. Astfel, portiile mici, consumate in mod constiincios sunt de regula esentiale intr-o dieta pentru diabet.

Cu alte cuvinte, rutina este vitala atunci cand suferi de diabet si vrei sa ai o dieta cat mai sanatoasa si eficienta!

Evitarea anumitor alimente

O dieta pentru diabet specializata are in vedere alimentele pe care nu trebuie sa le consumi si le va exclude pe cat posibil din planul tau alimentar. Printre acestea se numara alimentele bogate in carbohidrati rafinati, zahar adaugat, grasimi saturate si sare. Totodata, si consumul de alcool trebuie redus.

Desigur, totul devine mult mai usor atunci cand apelezi la o dieta pentru diabet care iti ofera toate cele mentionate sub forma unui plan bine pus la punct care promoveaza pierderea in greutate, precum si aportul corespunzator de carbohidrati.

In Romania, una dintre cele mai eficiente diete pentru diabet este Nupo, sustinuta de studii clinice si rezultate dovedite. Aceasta, prin produse specializate de marca proprie, iti ofera posibilitatea de a avea control complet asupra portiilor si meselor tale, pentru gestionare eficienta a diabetului!

vezi emisiunile doctor de bine

Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024
Legătura dintre dulciuri, grăsime, hipertensiune și rinichi. Analiza care trage...
De ce OMS recomandă un CT pulmonar cu doză mică la fiecare doi ani. Motivul pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies