Deficitul de vitamina B12 poate să apară din mai multe cauze: alimentația săracă în produse de origine animală, gastrita cronică sau alte boli gastrointestinale. Atunci când organismul nu primește o cantitate suficientă de vitamin B12, pot apărea mai multe simptome, fizice, neurologice sau psihice, unele dintre ele fiind ireversibile.
Află în continuare mai multe informații despre vitamina B12 și la ce simptome trebuie să fii atent, astfel încât să corectezi deficitul.
Ce este vitamina B12
Numită și cobalmină, vitamina B12 este un micronutrient cu funcții importante în organism: este implicat în sinteza ADN-ului, formarea de celule roșii, metabolismul celular și în susținerea funcționării optime a sistemului nervos. Ce mai trebuie să știi despre vitamina B12 este că aceasta nu poate fi produsă de organism, iar atunci când este obținută din alimentele consumate, poate fi stocată în ficat până la 5 ani. Dacă stocurile de vitamina B12 se golesc, apar simptomele deficitului, în mod lent, agravându-se în timp.
Care este cantitatea zilnică recomandată de vitamina B12
Adulții au nevoie de 2,4 micrograme de vitamina B12 pe zi. Totuși, femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de o cantitate zilnică puțin mai mare: 2,6 micrograme pe zi și, respectiv, 2,8 micrograme pe zi.
În cazul vitaminei B12, corpul absoarbe doar cantitatea de care are nevoie, așadar dacă vitamina este consumată în exces, aceasta este excretată prin urină.
Care sunt simptomele deficitului de vitamina B12
Deoarece vitamina B12 este implicată în multe procese din organism, simptomele deficitului se manifestă în mai multe direcții: fizic, neurologic și psihic.
Simptomele fizice ale deficitului de vitamina B12 includ:
1. oboseală și slăbiciune extremă
2. greață, vărsături sau diaree
3. lipsa poftei de mâncare și, în consecință, pierdere în greutate
4. piele de culoare gălbuie
5. limbă inflamată și dureroasă
Simptomele neurologice ale deficitului de vitamina B12 includ:
6. amorțeli sau furnicături în mâini și picioare
7. probleme de vedere
8. probleme de memorie
Simptomele psihice ale deficitului de vitamina B12 includ
9. stări de anxietate și depresie
10. stări de iritabilitate / modificări de comportament
Din păcate, dacă deficitul de vitamina B12 este descoperit prea târziu, iar simptomele sunt grave și se manifestă de mult timp, unele dintre ele nu dispar odată cu remedierea deficitului, cum ar fi cele neurologice: amorțeli, probleme de vedere sau memorie.
Cel mai eficient mod de a preveni deficitul de vitamina B12, mai ales dacă o persoană nu consumă carne și lactate sau dacă are afecțiuni gastrointestinale, este măsurarea anuală a vitaminei B12 din sânge, prin teste specifice. În cazurile cu risc crescut de deficit de vitamina B12, testele de sânge trebuie efectuate o dată la 6 luni.
Cum se corectează deficitul de vitamina B12
Deficitul de vitamina B12 poate fi prevenit și corectat prin mai multe moduri:
- consumul de alimente bogate sau fortificate cu vitamina B12: carne roșie (vită), carne albă (pui), ouă, pește și fructe de mare (păstrăv, somon, scoici, midii, macrou), lapte, iaurt, brânză sau alimente fortificate cu vitamina B12: cereale, pâine, lapte.
- administrarea de suplimente alimentare cu vitamina B12 - acestea se prezintă sub formă de pastile, capsule sau preparate injectabile. Cu ajutorul medicului specialist vei putea alege care este cea mai bună variantă pentru tine.
Așadar, deficitul de vitamina B12 poate fi deosebit de periculos, iar dacă faci parte din categoria persoanelor care prezintă risc mare de deficit (ai vârsta de peste 50 de ani, ai fost diagnosticat cu afecțiuni gastrointestinale sau ai un regim alimentar vegetarian sau vegan) ai grijă să furnizezi organismului cantitatea necesară de vitamina B12.
Sursa foto: unsplash.com