Medic despre factorul declanșator care a dus la reapariția cancerului în cazul Ronei Hartner: "Provoacă cea mai mare dereglare"


Rona Hartner s-a stins din viață după o luptă lungă cu o boală nemiloasă: cancerul. Artista suferea de cancer la plămâni și creier în stadiul patru, însă spera că se va vindeca și de data aceasta, după ce în 2019 a fost diagnosticată pentru prima oară cu această afecțiune la colon și ficat. 


Medicul Vlad Ciurea a explicat care ar fi principalul factor declanșator care a dus la reapariția bolii în cazul celebrei artiste. 

Specialistul a dezvăluit că atunci când vine vorba de cancer, stresul este factorul declanșator principal.

„Prin genele din corpul uman se transmite tot, de la stră-stră-străbunicii noștri. Acolo sunt acumulate toate. Eu sunt sigur că am și gena cancerului și gena hipertensiunii și gena diabetului, dar n-am făcut niciuna dintre bolile astea.

Când se activează? Când intri într-o anumită stare: depresie, supărare, nervi. Atunci se activează, ca și cum un pianist ar apăsa pe o clapă. Și apare neoplazia (procesul patologic de formare a unui țesut tumoral – n.r.).

Când apare neoplazia cel mai frecvent? La stres. Feriți-vă de stres! Stresul provoacă cea mai mare dereglare în creier și în tot organismul“, a explicat profesorul Vlad Ciurea, în cadrul podcastului „Fain & Simplu cu Mihai Morar, citat de exquis.ro. 

În momentul în care a anunțat că suferă din nou de cancer, Rona Hartner a recunoscut că nu a avut suficientă grijă de ea și ca o perioadă a fost foarte stresată. 

„A apărut un cancer în faza patru, din nou, pe fond de stres sigur și mă lupt cu el. Acum aștept rezultatele de la biopsie și o să fac ce am de făcut. Nu simt nimic fizic, în sensul că este obositor să ai un cancer în corp, deci da am o stare de oboseală permanentă.

Am un suflu foarte scurt și nu prea reușesc să respir destul de bine ca să pot să cânt la capacitate. Dar o să încerc, dacă văd că nu o să mă descurc, o să anulez spectacolele pe o perioadă și le reiau după ce îmi revin”, spunea Rona Hartner în urmă cu câteva luni, conform digifm.ro. 

Medicul Vlad Ciurea, despre autovindecare

Medicul este de părere că o autovindecare în cazul bolilor grave nu este exclusă. Specialistul chiar a dat un exemplu în acest sens. 

„Autovindecarea nu trebuie exclusă. Am avut pacientă o măicuță, cu o boală cerebrală foarte gravă. Am operat-o pe creier, dar speranța de viață era de șase luni. A mai trăit cel puțin încă trei ani. A făcut doar această operație, nu a mai continuat cu altă operație, nici cu radioterapie.

A continuat cu rugăciuni și post, iar postul curăță organismul. Ea se ruga, celealte măicuțe din jurul ei se rugau pentru ea. Trei ani știu sigur că a mai trăit, nu știu ce s-a întâmplat după aceea. Dar pentru acei trei ani în plus a contat această capacitate mentală de autovindecare. Deci, în niciun caz, autovindecare nu trebuie îndepărtată“, a mai spus neurochirurgul Vlad Ciurea.

Sursa foto: Facebook, Captură video

vezi emisiunile doctor de bine

Definiția zilelor de sărbătoare: mai bine mâncăm puțin din toate, decât să...
Legătura nebănuită dintre vitamina D și bacteriile probiotice, apoi cu reglarea...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 22 decembrie 2024
Soluția inovatoare pentru a scăpa de durerile de șold. Se poate ajunge chiar și...
De ce sunt complet contraindicate toate suplimentele din reclame după mesele copioase....
Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies