Masa de Paște în familie: cum evităm conflictele? Psiholog: ”Suntem influențați de festivismul consumerist afișat de publicitate”


De multe ori masa de Paște în familia extinsă poate genera stres, nemulțumiri și conflicte. Bucuria sărbătorilor poate fi umbrită de toată „logistica” din spatele lor și de încărcătura emoțională a mesei în familie, unde toți venim cu propriile așteptări, dorințe ori nemulțumiri. 


Avem nevoie de un echilibru emoțional sănătos și de gestionarea atentă a tuturor situațiilor pentru ca Paștele să rămână conform cu urările: luminos și tihnit. Iar aici ne ajută psihologul.

„Contextul sărbătorilor este unul în care se joacă foarte mult miza relațiilor de familie. Este acel moment care promite liniște, odihnă și bucurie în mijlocul celor dragi. Vorbim despre asta deja cu multe zile înainte, plănuim, facem rezervări și cumpărături. Odată venite sărbătorile, mulți dintre noi sunt însă dezamăgiți sau se trezesc în mijlocul agitației, conflictelor, nemulțumirilor. De ce se întâmplă așa? Unele din motive țin de faptul că, fără să ne dăm seama,  suntem influențați de festivismul consumerist afișat de publicitate - „de asta ai nevoie pentru sărbători fericite” , suntem presați de normele sociale și de propriile așteptări.

Distanța dintre ce ne imaginăm și realitate este cu atât mai dureroasă cu cât ne lipsesc  instrumentele care să ne ajute să ne păstrăm echilibrul emoțional.  Dacă vrem să ne înțelegem bine cu ceilalți, să avem grijpă de relații, trebuie să știm să avem  grijă și de mintea noastră”, explică Cami Dumitru, psiholog clinician.

Așadar, cum abordăm corect Paștele - și orice altă sărbătoare, de fapt, pentru a ne asigura că toată familia ajunge să se bucure de ea? Cum gândim pregătirile, cum le punem în aplicare și cum gestionăm situațiile care ar putea genera conflicte?

Iată recomandările psihologului Cami Dumitru:

1. Hotărăște-te din start ce contează: să vă înțelegeți bine sau să iasă lucrurile conform planului? Uneori, pasca pregătită nu e întocmai bună, friptura de miel s-a ars, copiii sunt nerăbdători și agitați. E în regulă  - nu totul trebuie să fie conform așteptărilor și nu totul trebuie rezolvat pe moment.

2. Uită-te la ce aveți nevoie ca familie: să vă întăriți relațiile sociale mergând în vizite? Să leneviți împreună în jurul unui boardgame, la o felie cozonac? Să discutați istorii de demult cu bunicii? Abia apoi decide cum și unde veți petrece Paștele.

3. Te stresează pregătirile? Oprește-te și reflectează: de ce trebuie făcute lucrurile într-un anumit fel? De ce așa? Poate nu trebuie. Absolut deloc.

4. Nu cheltui mai mult decât e cazul - cadourile scumpe făcute celorlalți sau locațiile extravagante nu-ți vor face viața mai bună. Dimpotrivă, vor adăuga presiune financiară imediat după sărbători. 

5. Întâlnirile cu familia extinsă pot să însemne și redeschiderea unor vechi discuții în contradictoriu. Dacă situația se tensionează, oprește-te și decide dacă pentru tine e mai important să îți convingi unchiul de o anumită idee politică sau să ai o seara cât mai liniștită. Dacă e ultima variantă, respiră adânc și tratează lucrurile cu umor.

6. Păstrează-ți echilibrul în relațiile cu ceilalți și bucură-te de sărbători!

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies