Făcută în casă, granola poate conține următoarele ingrediente: ovăz, mix de nuci și semințe,fructe uscate. Însă, produsul cumpărat din comerț are de cele mai multe ori mult zahăr și multe grăsimi. Ceea ce înseamnă un număr considerabil de calorii, impunându-se un control atent al porției. Cantitatea ideală fiind de 50 de grame.
Mihaela Bilic vine cu o serie de atenționări pentru cei care aleg să mănânce granola la micul dejun. De multe ori granola este foarte procesată şi conţine zahăr adăugat şi ulei, aducând un aport energetic mare şi este uşor să se consume în exces.
"Granola = fulgi de cereale+ zahăr+ grăsime
Când vine vorba despre cerealele de mic dejun, țineți cont că este o mare diferență între Granola și fulgii de porumb/ovăz. În funcție de producător și de sortimentul ales, numărul de calorii poate varia de la simplu la dublu datorită conținutului de fructe uscate, zahăr și grăsime.
Ce este Granola?
Cereale amestecate cu zahăr și ulei, care sunt rumenite la cuptor. Spre deosebire de fulgii de cereale simpli, care se obțin prin expandare cu căldură, în Granola avem în medie 8 g de grăsime și 10 g de zahăr adăugat. Există și variante “îmbogățite” cu oleaginoase (nuci, migdale semințe) sau fructe uscate, deci nu vă mirați dacă conținutul caloric depășește 400 cal/100g
Nu vă lăsați seduși de aspectul lor inofensiv și de textura crocantă, Granola este mai degrabă o prăjitură decât un produs făinos. Și la dimensiunea porției ne putem păcăli ușor, Granola este mai grea și mai densă față de fulgii de porumb/ovăz, deci aceeași porție corectă de 50 g va părea mai mică.
Deși Granola este percepută ca o variantă sănătoasă pentru un mic dejun echilibrat, eu vă recomand să fiți vigilenți și să citiți cu atenție eticheta, este departe de a fi un produs dietetic", spune nutriționistul Mihaela Bilic.
Foto Imago