Aceasta ar putea perturba funcțiile normale ale organismului și ar putea dezechilibra nivelul zahărului din sânge.
Oamenii de știință de la University College din Londra spun că mediul modern "lipsit de lumină roșie" ar putea fi o "bombă cu ceas" pentru sănătatea publică, putând provoca diabet și scurtarea vieții.
"Deși nu o vedem, luminile LED sunt dominante în albastru și nu au aproape deloc roșu în ele. Expunerea pe termen lung la lumina albastră este potențial toxică. Lumina albastră, în sine, are un impact negativ asupra fiziologiei și poate conduce la dereglări ale glicemiei care, pe termen lung, pot contribui la diabet și submina durata de viață", spun experții.
"Înainte de 1990, toți aveam iluminat cu incandescență, ceea ce era în regulă, deoarece avea un echilibru între albastru și roșu similar cu lumina soarelui.
Cercetătorii au descoperit că lumina albastră excesivă perturbă mitocondriile, care generează energia necesară pentru a alimenta celulele.
Acest lucru poate afecta nivelul de zahăr din sânge și poate contribui la îmbătrânire.
Aceștia au descoperit că, dacă se aplică o lumină roșie pe pielea unei persoane timp de 15 minute, nivelul de zahăr din sânge poate fi din nou sub control.
Cercetătorii au folosit o lumină roșie de 670 nm, care este, de asemenea, utilizată pentru tratamentele anti-îmbătrânire, și au descoperit că aceasta a stimulat producția de energie în celule și a crescut consumul de glucoză.
Acest lucru a dus la o reducere cu 27,7% a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce ar putea oferi un nou tip de tratament pentru diabet.
Dr. Michael Powner a declarat: "Este clar că lumina afectează modul în care funcționează mitocondriile și acest lucru are un impact asupra organismului nostru la nivel celular și fiziologic.
Studiul nostru a arătat că putem folosi o singură expunere de 15 minute la lumina roșie pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge după ce mâncăm.
Deși acest lucru a fost realizat doar la persoane sănătoase, are potențialul de a avea un impact asupra controlului diabetului în viitor, deoarece ar putea ajuta la reducerea vârfurilor de glucoză potențial dăunătoare în organism după mese.'
Cercetarea, publicată în Journal of Biophotonics, a monitorizat nivelul de zahăr din sânge al indivizilor în timp ce aceștia erau expuși la diferite frecvențe de lumină.
Alte studii au arătat că lumina albastră poate afecta ochii.
Multe smartphone-uri au un "mod de noapte" care încearcă să reducă cantitatea de lumină albastră emisă.