Locuiești într-o zonă cu trafic intens? Ai risc mai mare de demență, arată un nou studiu 


Traiul în apropierea drumurilor aglomerate este corelat cu o incidență mai mare a demenței și a modificărilor structurii creierului, în principal din cauza poluării aerului induse de trafic. Aceasta este principala concluzie a unei cercetări efectuate în China și în Marea Britanie și publicată recent în revista Health Data Science. 


Studiul, o colaborare condusă de oameni de știință internaționali de renume, evidențiază importanța poluării atmosferice asociate traficului de vehicule ca factor-cheie în creșterea ratelor de demență și a modificărilor consecvente ale structurii creierului.

"Cercetările anterioare au sugerat riscurile neurologice asociate cu traiul în apropierea drumurilor principale, dar mecanismele care stau la baza acestora rămân neclare", explică Fanfan Zheng, autorul principal al studiului și profesor la Școala de Nursing, Școala Medicală Peking Union a Academiei Chineze de Științe Medicale.

 "Studiul nostru aprofundează relația dintre proximitatea rezidențială față de drumurile principale și riscul de demență, concentrându-se asupra rolului poluanților legați de trafic", spune specialistul.

Pentru a realiza studiul, oamenii de știință au analizat datele de la 460.901 participanți pe o perioadă medie de 12,8 ani. UK Biobank a identificat și verificat cazurile de demență, oferind informații mai fiabile decât diagnosticele auto-raportate. Dar cercetarea nu s-a oprit aici, ci a aprofundat cazurile, clasificându-le în funcție de tipul de demență.

 Într-o completare inovatoare a setului de date al studiului, scanările RMN au dezvăluit modificări ale structurilor cerebrale asociate cu boala Alzheimer chiar înainte de apariția simptomelor. Această abordare proactivă, care ia în considerare predispozițiile genetice și alte influențe asupra demenței, întărește concluziile experților.

Traficul provoacă schimbări silențioase în creier

Odată cu creșterea numărului de vehicule pe șosea, cresc și nivelurile de poluanți, cum ar fi dioxidul de azot (NO2), pulberile în suspensie (PM) și compușii organici volatili (COV), care sunt eliberați în aer. Acești poluanți sunt surse puternice de poluare a aerului exterior, în special în zonele urbane dens populate.

Spre deosebire de unele studii anterioare, această lucrare a constatat legături nesemnificative între expunerea prelungită la zgomotul din trafic și demență, dar a fost notabilă în ceea ce privește poluarea aerului, subliniind importanța contracarării poluării aerului ca măsură preventivă pentru sănătatea generală a populației.

"Dovezile noastre indică o legătură persistentă între reședința cu trafic ridicat și riscul crescut de demență, indicând poluanții legați de trafic, în special dioxidul de azot și PM2,5", spune Wuxiang Xie, de la Institutul de Cercetări Clinice al Universității Peking și coautor al lucrării. "Acest lucru sugerează că atenuarea poluării aerului ar putea fi o strategie viabilă pentru a reduce riscul de demență asociat cu expunerea la trafic.

foto: shutterstuck.com

vezi emisiunile doctor de bine

Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies