Unele zone care ar depăși toleranța umană se află în Pakistan, în valea Indus River Valley din India, în estul Chinei și pe continentul african.
Această limită a fost depășită doar pentru câteva ore în unele părți din Asia de Sud-Est și Orientul Mijlociu, provocând atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Dacă temperaturile globale vor crește cu două grade Celsius, zonele de pe planetă în care trăiește jumătate din populația lumii ar deveni nelocuibile pentru viața umană, potrivit unui nou studiu științific realizat de Universitatea din Pennsylvania, publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States.
Lumea se îndreaptă spre o climă necunoscută: dacă temperaturile globale vor crește cu un grad sau mai mult față de nivelurile actuale, miliarde de oameni vor fi expuși în fiecare an la o căldură și o umiditate atât de extreme încât nu se vor putea răcori în mod natural, avertizează oamenii de știință într-un comunicat, ceea ce ar fi devastator pentru sănătatea umană.
Oamenii pot rezista doar la anumite combinații de căldură și umiditate înainte ca organismul lor să înceapă să aibă probleme de sănătate legate de căldură, cum ar fi un atac de căldură sau un atac de cord. Din epoca preindustrială, termometrele au crescut deja cu un grad, iar Pactul de la Paris a stabilit limita la 1,5.
Prin modelarea unor creșteri ale temperaturii globale cuprinse între 1,5 și 4 grade Celsius - considerat cel mai pesimist scenariu în care încălzirea ar începe să se accelereze - cercetătorii au dorit să identifice acele zone ale planetei în care încălzirea ar duce la niveluri de căldură și umiditate care ar depăși limitele umane.
În total, au fost efectuate 462 de experimente separate pentru a documenta nivelurile combinate de căldură, umiditate și efort fizic pe care oamenii le pot îndura fără a pierde controlul asupra temperaturii corporale centrale.
La o umiditate de 100%, 31 de grade este limita de toleranță climatică pentru o persoană tânără și sănătoasă. Pragul variază dacă aceste condiții nu sunt îndeplinite.
Depinde, de asemenea, de nivelul efortului și de alți factori de mediu, cum ar fi viteza vântului și radiația solară. Până în prezent, aceste limite au fost depășite doar pentru câteva ore la un moment dat în anumite locații din Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
În zonele care ar depăși limitele de toleranță umană în cazul în care temperaturile globale ar crește cu mai mult de două grade peste nivelurile preindustriale se află jumătate din populația lumii. Aceste zone s-ar confrunta cu valuri de căldură cu umiditate ridicată.
Ar fi afectați cei 2,2 miliarde de locuitori din Pakistan și din Valea râului Indus din India, cei 1 miliard de oameni care trăiesc în estul Chinei și cei 800 de milioane de locuitori din Africa Subsahariană. Multe dintre aceste locuri au condiții sanitare mai precare și nu au acces la sisteme precum aerul condiționat.
Conform unor modele mai pesimiste, o mai mare parte a planetei ar fi afectată: dacă termometrul crește cu trei grade, coasta de est și centrul Statelor Unite, din Florida până la New York și din Houston până la Chicago, ar fi de asemenea afectate. America de Sud și Australia s-ar confrunta, de asemenea, cu o căldură extremă.
foto: shutterstock.com