Guma de mestecat poate îmbunătăți memoria. Descoperirea făcută de oamenii de știință 


Guma de mestecat poate îmbunătăți memoria, spun psihologii britanici. Aceștia au descoperit că persoanele care au mestecat pe parcursul testelor de memorie pe termen lung și pe termen scurt au obținut scoruri semnificativ mai bune decât cele care nu au mestecat. Dar mestecatul de gumă nu a îmbunătățit timpii de reacție legați de memorie, utilizați ca măsură a atenției.


"Aceste rezultate oferă prima dovadă că guma de mestecat poate îmbunătăți memoria pe termen lung și memoria de lucru", spune Andrew Scholey de la Universitatea Northumbria din Newcastle, Marea Britanie. 

O treime dintre cei 75 de adulți testați au mestecat gumă 20 de minute în timpul unor teste de memorie și atenție. O treime a mimat mișcările de mestecat, iar restul nu au mestecat.

Scorurile celor care mestecau gumă au fost cu 24% mai mari decât ale celor de control la testele de reamintire imediată a cuvintelor și cu 36% mai mari la testele de reamintire întârziată a cuvintelor. Aceștia au fost, de asemenea, mai preciși la testele de memorie de lucru spațială.

"Descoperirile sunt intrigante, deși este clar că mai rămân întrebări de rezolvat", spune Kim Graham, de la Unitatea de Științe ale Cogniției și Creierului a Consiliului de Cercetare Medicală din Cambridge, Marea Britanie. "În special: care este mecanismul prin care mestecatul îmbunătățește memoria?".

Există trei posibile explicații principale, spune Scholey. În martie 2000, cercetătorii japonezi au arătat că activitatea cerebrală din hipocampus, o zonă importantă pentru memorie, crește în timp ce oamenii mestecă - dar nu este clar de ce.

Cercetări recente au descoperit, de asemenea, că receptorii de insulină din hipocampus pot fi implicați în memorie. "Insulina absoarbe glucoza din fluxul sanguin, iar mestecatul determină eliberarea de insulină, deoarece organismul așteaptă mâncare. Dacă receptorii de insulină din creier sunt implicați în memorie, am putea avea un mecanism mediat de insulină care să explice descoperirile noastre - dar acest lucru este foarte, foarte speculativ", spune Scholey.

Dar ar putea exista un răspuns mai simplu. "Un lucru interesant pe care l-am văzut în studiul nostru a fost că mestecatul a crescut ritmul cardiac. Orice lucru care îmbunătățește oxigenul în creier, cum ar fi o frecvență cardiacă crescută, este un potențial potențiator cognitiv într-o anumită măsură", spune el.

Dar o explicație amănunțită a rezultatelor va trebui să explice de ce unele aspecte ale memoriei s-au îmbunătățit, dar altele nu, spune Graham. 

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies