Ghidul complet pentru sănătatea și longevitatea femeii


Sănătatea femeii pe termen lung, trecând prin toate transformările specifice, de la pubertate la perimenopauză, menopauză și postmenopauză, înseamnă un corp sănătos, puternic și echilibru emoțional, cu soluții pentru provocările și necesitățile fiecărei etape. 


 

Longevitatea feminină nu se referă doar la durata de viață, la ani adăugați vieții, ci mai ales la menținerea calității vieții, a vitalității fizice și a echilibrului mintal pe măsură ce înaintăm în vârstă. Pentru a atinge toate aceste puncte în viața de zi cu zi, doctor Florina Todoruț a dezvoltat acest ghid complet pentru sănătatea și longevitatea femeii, venind cu soluții pentru fiecare problemă pe care o poate întâmpina o femeie. “Longevitatea feminină este o chestiune de vitalitate, sens și prezență cultivate cu grijă în fiecare zi. Tot ce facem azi, vom simți în viitor. De aceea e important să facem tot posibilul pentru a avea capacitatea de a trăi mulți ani în stare de bine, cu un corp sănătos, o minte clară și o rețea de sprijin în familie și în comunitate. Pentru a atinge această formă de longevitate, este esențial ca sănătatea să fie susținută în mod activ în toate etapele vieții feminine. Am creionat acest ghid sub forma unui articol tocmai pentru ca toate femeile să aibă acces la informații și perspective internaționale actuale”, spune doctor Florina Todoruț, specialistă în longevitate feminină, cu 25 de ani de experiență în sănătatea intimă a femeii. Sănătatea femeii este un subiect de interes global, iar în ultimii ani, cercetările și inițiativele internaționale au evidențiat importanța unei abordări holistice. 

Pubertatea: fundamentul sănătății viitoare

Pubertatea marchează începutul transformărilor hormonale și fizice majore. Este esențial ca fetele să beneficieze de educație adecvată privind sănătatea menstruală, nutriție și activitate fizică. Ideal e ca mamele să țină cont de o alimentație echilibrată și un stil de viață activ pentru fetele lor, putând astfel influența pozitiv sănătatea osoasă și hormonală pe termen lung.

Perioada fertilă: șansa de a deveni mamă

 

Această perioadă se întinde de la pubertate (după instalarea menstruației cu cicluri regulate și ovulație – momentul în care o femeie poate rămâne însărcinată) până în jurul vârstei de 40–45 de ani, când începe să scadă semnificativ fertilitatea.

 

Cum poți avea o viață de calitate

 

·      Echilibrul hormonal e în strânsă legătură și cu nutriția, iar adoptarea unei diete bogate în nutrienți (legume, fructe, proteine slabe, grăsimi sănătoase), evitarea excesului de zahăr, alcool și cafea, susțin echilibrul hormonal. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială, deoarece greutatea prea mică sau prea mare poate afecta menstruația și fertilitatea. Aici un factor important e și sportul, sub orice formă, dar constant.

·      Monitorizarea ciclului menstrual și urmărirea semnelor de ovulație se poate face prin aplicații existente și verificând temperatura bazală sau aspectul mucusului cervical. Înțelegerea și gestionarea fluctuațiilor hormonale pot identifica eventuale dezechilibre cum ar fi sindrom premenstrual accentuat, cicluri prea scurte, prea lungi.

·      Sănătatea reproducerii și sexualitatea obligă la vizite periodice la medicul ginecolog pentru analize ca  Papanicolau și ecografii, testări pentru infecții cu transmitere sexuală și alegerea corectă a metodei contraceptive. De asemenea, pentru prevenție, analize de sânge periodice (colesterol, glicemie, markeri hormonali), evaluări pentru sănătatea tiroidei (hipotiroidismul sau hipertiroidismul pot afecta ciclul menstrual).

·      Stresul cronic poate afecta negativ fertilitatea și ciclul hormonal, dar există metode antistres ca meditația, yoga, tehnici de respirație, psihoterapie, hobby-uri relaxante.

         

Sarcina

 

Sarcina are o durată medie de 40 de săptămâni și reprezintă perioada în care embrionul, ulterior fătul, se dezvoltă în uterul matern până la naștere. Perioada de sarcină vine cu cerințe specifice de îngrijire, nutriție și monitorizare medicală și e însoțită de schimbări fiziologice și emoționale importante, de la greață matinală și oboseală, la fluctuații hormonale și emoții legate de venirea bebelușului.

 

Recomandări pentru susținerea sănătății

 

·      Consulturi regulate la medicul obstetrician-ginecolog pentru monitorizarea sănătății mamei și a dezvoltării fătului care includ analize de sânge și urină, ecografii, screening-uri (ex.: dublu test, triplu test) pentru a depista eventualele anomalii. Este obligatorie comunicarea promptă cu medicul despre orice simptom neobișnuit (sângerare, dureri abdominale, amețeli).

·      Alimentație echilibrată și bogată în nutrienți esențiali, proteine, vitamine și minerale (fructe, legume, lactate pasteurizate), dar de asemenea și suplimente ca acid folic, fier, vitamina D și calciu. Hidratare optimă, evitând băuturile carbogazoase și excesul de cofeină.

·      Activitate fizică adaptată, respectiv exerciții ușoare până la moderate, cu acordul medicului (mers pe jos, înot, yoga prenatală).

·      Practicarea exercițiilor Kegel pentru întărirea planșeului pelvin, care ajută în timpul nașterii și în refacerea postpartum.

·      Odihnă, 7-9 ore de somn/noapte, reducerea activităților obositoare, suport emoțional din partea familiei, comunicare deschisă despre nevoi și stări emoționale, tehnici de relaxare, masaj prenatal.

·      Mare atenție la semnele de anxietate sau depresie prenatală, trebuie avute discuții deschise cu medicul

·      Participarea la cursuri prenatale, grupuri de sprijin și informarea despre naștere și îngrijirea bebelușului.

·      Elaborarea unui plan de naștere în colaborare cu medicul și partenerul, organizarea spațiului pentru nou-născut, pregătirea bagajului de maternitate.

·      Informarea despre alăptare, recuperare postpartum (suport fizioterapeutic și psihologic).

 

Perimenopauza: fluctuații hormonale

Perimenopauza, perioada de tranziție către menopauză, poate începe în jurul vârstei de 35-40 de ani și se caracterizează prin fluctuații hormonale care pot provoca simptome precum modificarea ciclului menstrual, bufeuri, tulburări de somn și schimbări de dispoziție. Studiile arată că doar 27% dintre femei știu ce este perimenopauza, iar 61% nu au întâlnit campanii de informare pe acest subiect. Lipsa de informare poate duce la neînțelegeri și la inexistența unui sprijin corect pentru simptome care includ depresie, insomnie sau somn fragmentat, anxietate, dureri articulare, scăderea libidoului.

Soluții recomandate:

  • Suplimente naturale pentru a atenua bufeurile, pentru a îmbunătăți somnul și schimbările de dispoziție (maca, cohoș negru, salvie, vitamina E, melatonină, Magneziu, complex de vitamine B)

  • Psihoterapie cognitiv-comportamentală – pentru gestionarea schimbărilor de dispoziție și anxietății

  • Tehnici de relaxare și sport ca yoga, meditație, activitate fizică regulată, mișcare în natură, antrenamente de rezistență

  • Igiena somnului cameră răcoroasă, fără ecrane și rutină/oră fixă de culcare

  • Discuții deschise cu familia, partenerul și medicul ginecolog

  • Alimentație antiinflamatoare care se bazează pe grăsimi sănătoase, carne slabă, fructe variate, legume și cereale integrale, suplimentarea aportului de fibre, vitamine și minerale, pentru a completa eventualele deficiențe nutriționale, reducerea consumului de zaharuri adăugate 

Menopauza: evaluare și prevenție

Menopauza, definită ca absența menstruației timp de 12 luni consecutive, aduce schimbări majore în organismul femeii. Scăderea bruscă și semnificativă a nivelului de estrogen poate duce la riscuri crescute de osteoporoză, boli cardiovasculare și diabet. În plus, simptomele menopauzei pot afecta calitatea vieții și performanța profesională. Printre simptomele cele mai frecvente se numără creșterea în greutate, în special depunerea grăsimii pe abdomen; buferi intense și persistente; piele uscată, păr subțiat, ochi uscați; probleme de memorie și concentrare ("brain fog"); tulburări urinare și uscăciune vaginală.

Soluții moderne și tradiționale:

  • Terapia de substituție hormonală (TSH) – este standardul de aur pentru echilibrare hormonală care susține reducerea bufeurilor, osteoporozei și simptomelor genito-urinare de menopauză

  • Exerciții fizice regulate – inclusiv antrenamente de forță pentru sănătatea oaselor și a inimii

  • Dietă bogată în fitoestrogeni – precum soia, semințele de in, năut și alte leguminoase

  • Lubrifianți vaginali pe bază de apă și estrogen local pentru disconfortul urogenital

·       Tratamente cu laser și radiofrecvență: rejuvenarea vaginală cu laserul CO₂ FemiLift, radiofrecvență vaginală Forma V - Morpheus pot stimula producția de colagen și îmbunătăți elasticitatea și hidratarea mucoasei vaginale. Aceste tratamente sunt non-invazive și au beneficii de durată

·       Terapia cu unde de șoc de joasă intensitate Alma Duo care stimulează circulația sanguină în zona pelvină, îmbunătățind răspunsul sexual și reducând simptomele genito-urinare

  • Tehnologii de wellness – terapii cu lumină roșie, meditație ghidată

Echilibrul hormonal este motorul sănătății feminine, iar identificarea timpurie a dezechilibrului prin teste specifice (cum ar fi nivelurile de estrogen, progesteron, FSH sau cortizol) și corectarea lor prin alimentație, suplimente, terapie hormonală personalizată sau schimbări de stil de viață sunt pași-cheie pentru menținerea echilibrului, a energiei și greutății corporale. Longevitatea feminină nu este determinată doar de genetică, ci în cel mai mare procent de alegerile zilnice, de stilul de viață și de rutina de prevenție pe care o avem. Tendințele internaționale includ programe complexe dedicate sănătății femeii, axate pe longevitate și echilibru hormonal, acestea implementându-se și în România, în centre medicale ca Gyniclinique și AZEENA sau în cel mai mare institut de longevitate din România care urmează să se deschidă, AZEENA Longevity Institute.

Am gândit acest ghid nu ca să ofer rețete absolute, ci repere, perspective și încurajări pentru o viață trăită în acord cu realitatea pe care trebuie să o îmbrățișăm și să o acceptăm. Sănătatea femeii pentru mine nu e doar o misiune medicală, ci o formă profundă de libertate”, completează doctor Florina Todoruț.

vezi emisiunile doctor de bine

Prevenția, ignorată de români. Deși statul oferă analize gratuite, prea puține...
(P) Ce înseamnă pentru pacienții români să fie tratați într-un Centru de Excelență...
Testele antidrog pot da rezultate false din cauza unor medicamente uzuale. Ce spun...
(P) Chirurgia robotică cu sistemul Da Vinci – precizie, beneficii reale pentru...
De ce nu cer românii ajutor și ce înseamnă, de fapt, tratamentul depresiei. Psihiatru:...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 25 mai 2025

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies