Dureri de cap, dureri musculare, dureri și opresiuni în piept, greață și vărsături, diaree și pierderea simțului olfactiv sau gustativ.Acestea sunt simptomele pe care persoanele care folosesc țigări electronice sunt mai susceptibile să le experimenteze atunci când sunt testate pozitiv pentru coronavirus decât cele care nu folosesc țigări electronice.
Acest lucru a fost constatat de o echipă de cercetători de la Clinica Mayo din Rochester (SUA), într-un studiu care tocmai a fost publicat în Journal of Primary Care & Community Health.
"Am comparat mai mult de 280 de pacienți cu Covid-19 pozitiv care fumează cu 1.445 de persoane cu Covid-19 pozitiv de aceeași vârstă și sex care nu fumează. Și toate aceste simptome comune au fost raportate mai frecvent în rândul persoanelor care fumează", remarcă Dr. David. D. McFadden, autorul principal al studiului.
Dar asta nu e tot: dacă, pe lângă vaping, cei afectați fumează și țigări convenționale, șansele de a ajunge la urgențe cresc. Acest grup de participanți s-a plâns, de asemenea, de dificultăți de respirație sporite.
Cercetătorii au analizat simptomatologia pacienților cu Covid care s-au prezentat la Clinica Mayo între martie 2020 (la începutul pandemiei) și februarie 2021.
Durerea de cap este cel mai frecvent simptom și, de asemenea, cel în care există cea mai mare diferență în ceea ce privește procentul afectat. De această afecțiune suferă 41% dintre nefumători, față de 49% dintre cei care folosesc țigări electronice.
Urmează durerile musculare, cu 32% dintre nefumători și 39% dintre cei care fumează.
Pierderea simțului gustului și a mirosului este foarte apropiată de cifra anterioară: 30% dintre cei care nu fumează suferă de acest lucru, față de 37% dintre cei care fumează.
Frisoanele sunt un alt simptom comun, resimțit de 19% dintre nefumători și 25% dintre utilizatorii de țigări electronice.
Greața, vărsăturile sau durerile abdominale, diareea, durerile sau senzația de apăsare în piept sunt frecvente în rândul a 10% dintre nefumători, comparativ cu 16% dintre fumătorii de țigări electronice. În cele din urmă, amețeli nesemnificative apar la 9% dintre nefumători, comparativ cu 16% dintre utilizatorii de țigări electronice.
Autorii studiului subliniază că, în cadrul cercetărilor viitoare, rămâne de analizat impactul pe care țigările electronice l-ar putea avea asupra simptomelor atunci când coronavirusul nu mai este detectat în organism.
Fumatul poate duce la complicaţii ale infecţiei cu coronavirus
Relația dintre fumat și simptomele și gravitatea coronavirusului a făcut obiectul unor studii încă de la începutul pandemiei. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că Covid-19 este o infecție respiratorie.
În primele luni ale pandemiei, a existat chiar un zvon conform căruia fumatul ar putea avea un efect protector împotriva coronavirusului. Numeroase studii riguroase au infirmat categoric acest lucru.
Astfel, se știe că, prin expulzarea fumului de tutun, virusul poate fi transmis mai uşor. Dar asta nu este tot: fumatul facilitează pătrunderea SARS-CoV-2 în celule.
Sursa foto: shutterstock.com