Vitamina B12 este una dintre ele, potrivit National Institutes of Health, aceasta ajută la menținerea sănătății neuronilor și a sângelui. De asemenea, contribuie la formarea acidului dezoxiribonucleic, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, susține sistemul nervos, îmbunătățește sistemul imunitar, încetinește progresia degenerării maculare legate de vârstă, ajută la producerea de melatonină, printre alte beneficii.
Cât de multă vitamina B12 trebuie consumată?
Cantitatea recomandată pentru o persoană va depinde de vârsta acesteia. Potrivit National Institutes of Health (NIH), pentru adulți se recomandă o cantitate zilnică medie de 2,4 micrograme.
Alte alimente care conțin vitamina B12 includ:
Peștele, carnea, carnea de pasăre, ouăle, laptele și alte produse lactate.
Scoicile și ficatul de vită sunt unele dintre cele mai bune surse de vitamina B12.
Atât abuzul, cât și deficiența acestei vitamine au consecințe asupra sănătății, cum ar fi amețeli, dureri de cap, anxietate și greață, sau scăderea funcției cognitive, creșterea riscului de demență, creșterea riscului de boli cardiovasculare, anemie, afectarea sistemului nervos și, respectiv, depresie.
Aportul acestei vitamine este important pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani, deoarece capacitatea de a utiliza substanțele nutritive scade, ceea ce face mai dificilă existența unor niveluri bune ale acestei vitamine.
sursa foto: shutterstock.com