Expunerea la soare măreşte apetitul bărbaţilor. Ce se întâmplă în cazul femeilor?


În plin cod de vreme caniculară, o cercetare a ajuns la concluzia că expunerea la soare măreşte apetitul bărbaţilor. Acest lucru însă nu este valabil și în cazul femeilor.


Statul la soare crește apetitul bărbaților

Un studiu din Israel arată cum este afectat metabolismul celor care se expun la razele solare. Astfel, în cazul bărbaţilor, expunerea la soare activează o proteină care semnalizează organismului să producă un hormon ce stimulează pofta de mâncare. În cazul femeilor, un alt hormon blochează interacţiunea primilor doi şi, în consecinţă, nu apar creşteri semnificative în apetit după expunerea la soare.

Studiul, realizat la Universitatea din Tel Aviv, identifică diferenţele dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte activarea mecanismului metabolic.

Există o diferenţă metabolică uriaşă între bărbaţi şi femei, care le influenţează atât sănătatea cât şi comportamentul.

Cercetătorii au explicat că, pentru masculi, atât în cazul speciilor animale, cât şi al oamenilor, expunerea la soare activează o proteină denumită p53, care are funcţia de a repara ADN-ul din piele ce a fost afectat de expunerea la soare. Activarea proteinei p53 semnalează organismului să producă un hormon denumit grelină, care stimulează la rândul său pofta de mâncare. În cazul femeilor, hormonul estrogen blochează interacţiunea dintre p53 şi grelină şi, în consecinţă, nu apare o senzaţie de foame neobişnuită după expunerea la soare.

Recomandări pentru perioada caniculei

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis mai multe recomandări pentru populație, în contextul atenţionăriilor meteorologice de caniculă emise pentru următoarele zile:

- Se recomandă aerisirea locuințelor pe parcursul nopții sau dimineața, devreme, când temperatura e rezonabilă. Se recomandă acoperirea geamurilor cu materiale opace, mai ales în cazul ferestrelor orientate catre sud și sud-est.

- Se recomandă consumul de lichide și reducerea efortului fizic.

- Folosirea aerului condiționat trebuie să fie moderată, iar aparatele trebuie curățate deoarece în mediul umed din interior se pot dezvolta microorganisme. În încăpăreri, ar trebui să fie o temperatură cu 5 grade mai scăzută decât în exterior.

- Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spatii publice).

- Oamenii sunt sfătuiţi să evite aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.

ISU prezintă și alte recomandări privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei:

Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare; – Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici);

Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; – Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

Nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei; – Menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;

Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme;

Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;

Persoanele care suferă de diferite afecţiunii îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente;

Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum putem trăi chiar și cu 15 ani mai mult prin bio-hacking. Totul pornește de...
De ce îmbătrânirea se vede întotdeauna în zona gâtului. Nicio cremă nu funcționează,...
De ce avem nevoie de proteine și de colagen. Suplimentele nu sunt deloc eficiente,...
Suplimentele proteice pentru sportul la sală forțează rinichii. Când sunt contraindicate
Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies