Eugenia Șerban: M-am ales cu parodontoză după chimioterapie. Actrița a învins două tipuri de cancer


Eugenia Șerban mărturisește că are probleme cu dantura, după tratamentele pe care le-a urmat împotriva cancerului. Actrița recunoaște că a avut mult de suferit în urma chimioterapiei și a radioterapiei.


Vedeta a fost diagnosticată în 2019 cu două tipuri de cancer: unul ginecologic și altul la sân. Eugenia Șerban a fost operată de mai multe ori la un spital din România, iar în urmă cu patru ani a învins boala.

Actrița se programează regulat la medic și face unele controale pentru a verifica starea sa de sănătate. Recent, vedeta a mers la stomatolog pentru a-și repara dantura: „Pentru că în ultimii doi ani am trecut prin diferite tratamente împotriva cancerului, se pare că m-am ales cu un început de parodontoză. Am urmat un tratament cu un laser dentar şi vă spun că nu a durut absolut deloc!”.

„Tratamentele urmate de Eugenia Şerban împotriva cancerului provoacă reducerea substanţei osoase, atât cantitativ, cât şi calitativ. Am apelat la trei şedinţe cu laser dentar, care au ajutat la diminuarea efectelor parodontozei. Laserul a vaporizat bacteriile din ţesutul parodontal, grăbind vindecarea. Ca tratament adjuvant, pacienta a apelat şi la terapia cu ozon, care a amplificat beneficiile obţinute prin intermediul laserului dentar. Dezinfectarea pungilor parodontale se poate face cu ajutorul uleiului ozonat, un produs care are capacitate de refacere a gingiei şi a ţesutului parodontal, sterilizând şi reducând riscul de recidivă a parodontozei”, a declarat doctorul Alina Misăilescu, medic stomatolog, estetică dentară şi parodontologie pentru click.ro.

Ce este parodontoza

Parodontoza este o afecțiune cronică, de cauză microbiană, care afectează țesuturile de fixare și susținere a dinților: gingie, ligament parodontal, os alveolar și cementul. Cunoscută și sub denumirea de parodontită marginală sau boala parodontală, această afecțiune de tip inflamator este cauzată în special de către bacteriile patogene din cavitatea bucală. Cariile dentare, fumatul, stresul, problemele medicale (precum diabetul, leucemia, anemia) pot contribui la agravarea bolii parodontale.

Deoarece, boala parodontală are o evoluție lentă și lipsită de durere, multe persoane nu solicită ajutor de specialitate. Multe cazuri rămân astfel nediagnosticate până când simptome, precum retracția gingivală avansată și mobilitatea dentară, devin evidente.

Boala parodontală este cauza numărul 1 a pierderii timpurii a dinților. Potrivit OMS, unele semne de inflamație se întâlnesc la 86% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani. În același timp, în aceeași grupă de vârstă, aproximativ 20% dintre pacienții sunt diagnosticați nu doar cu parodontită, ci și cu parodontită severă.

Foto FACEBOOK

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies