Este dovedit științific: păstrarea unui secret îți face rău


 
Atunci când cineva îți spune un secret sau ai un secret pe care nu vrei să-l împărtășești, este posibil să-ți afectezi sănătatea mintală. Cercetătorii au descoperit cele trei moduri în care acestea ne pot afecta. Vestea bună este că nu toate secretele sunt secrete și că există modalități de a inversa daunele fără a le dezvălui.


 

Dacă v-ați întâlnit în ultima vreme cu familia sau prietenii, este posibil ca aceștia să vă fi mărturisit informații pe care nimeni altcineva nu ar trebui să le știe. Aceste circumstanțe, care sunt atât de frecvente și pe care este posibil să le fi trăit cu toții, nu sunt întotdeauna atât de inofensive pe cât am crezut. Am putea simți că un secret poate crea o povară psihologică. "Există secrete care ne împovărează. Dar nu a existat niciun studiu științific pe această temă.

Cele mai frecvente secrete ale oamenilor

Această lipsă de cercetare este ceea ce a descoperit psihologul Michel Slepian, profesor la Universitatea Columbia (New York). Existau multe analize teoretice și puține analize practice. Acest lucru l-a determinat să inițieze un macro-studiu, la care au participat în cele din urmă aproape 50.000 de persoane din 26 de țări.

Ceea ce a făcut a fost să ceară unui număr inițial de două mii de persoane să scrie un secret pe care îl vor păstra. Apoi a reușit să creeze o listă cu 38 de varietăți de secrete. Apoi a extins sondajul și a confirmat că peste 90% dintre secrete se încadrează în aceste categorii.

În întreaga lume, cele mai frecvente secrete se referă la:

  • Minciuni pe care le-am spus.

  • Relații amoroase.

  • Probleme legate de bani.

  • Probleme psihice.

  • Dependențe.

Lista variază de la lucruri banale, cum ar fi un hobby ascuns sau o surpriză pentru altcineva, până la acte criminale, cum ar fi furtul sau traficul de droguri.

Care secrete ne fac cel mai mult rău

"Ceea ce eu numesc secrete pozitive nu ne dăunează sănătății și bunăstării noastre; dimpotrivă, le pot îmbunătăți", a explicat profesorul Slepian. Ele ne dau emoție și emoție. Sunt acele secrete de moment, cum ar fi vestea unei sarcini sau a unei viitoare căsătorii. Lucruri care te fac fericit.

Cu toate acestea, specialistul a descoperit că alte secrete provoacă anxietate și disconfort. Iar dacă aceste secrete sunt grele, ele ajung să ne afecteze.

Secretele pot provoca disconfort și daune psihologice în trei moduri diferite, potrivit unui studiu macro

După ce secretele ușoare, care nu erau dăunătoare, au fost eliminate de pe listă, grupul de psihologi cercetători condus de profesorul Slepian s-a apucat să analizeze modul în care acestea ar putea face rău. Ei au văzut posibilele motive pentru care gândirea la anumite secrete era dăunătoare.

Cum ne pot afecta secretele

Mai exact, există trei moduri în care secretul ne face rău:

Ne face de rușine. Acesta este cazul unui secret moral; de exemplu, faptul că știm despre un act criminal ne poate face să simțim remușcări pentru că nu am ajutat să se facă dreptate. Mai ales dacă este vorba de ceva ce am făcut noi înșine.

Ne izolează. Un secret care implică alte persoane și pe care nu îl putem împărtăși ne poate afecta. Suntem ființe sociale.

Ne face să ne simțim nesiguri sau indeciși. "Probleme legate de propriile noastre obiective sau aspirații pe care le ținem pentru noi înșine", exemplifică psihologul.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies