Summer Monro, în vârstă de 25 de ani, din Cambridge trăiește zilnic doar cu nuggets de pui și chipsuri. Motivul petntru care a adoptat acest regim alimentar este unul bizar. Femeia suferă de o tulburare ciudată: boala copiilor mofturoși sau ARFID.
ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), tradus la liber ca „boala copiilor care evită să mănânce sau care mănâncă doar anumite alimente„.
Boala tinerei este într-un stadiu atât de avansat, încât Summer Monro a refuzat oferta de 1.200 de euro pentru a mănânca un singur bob de mazăre.
Tânăra bănuiește că totul a început la vârsta de trei ani când a fost obligată să mănânce piure de cartofi, un fel de mâncare pe care nu-l agrea.
Fobia de fructe și legume este atât de mare încât, Summer nu se poate uita la ele fără să dezvolte un reflex de vomă accentuat. Ea a încercat până acum de două ori terapia de expunere și hipnoza, dar fără rezultat deocamdată.
"Tot ce consum: nuggets de pui și chipsuri. Nu mănânc fructe sau legume. Nici nu-mi mai amintesc ultima oară când am pus gura pe vegetale, cred că aveam în jur de trei ani. Am încercat să mănânc un măr, dar pur și simplu, nu am putut, îmi vine rău instant. Bunicul meu își dorește să mă alimentez sănătos, chiar mi-a oferit 1.200 de euro să mănânc mazăre din grădina lui, dar n-am putut."
Woman who lives on chicken nuggets hasn't eaten fruit or veg in 22 years https://t.co/5uGGSOXaCR via @MetroUK
— Kennedy News and Media (@Kennedy__News) March 8, 2022
"M-am plictisit rău de mâncare. Nu-mi face nicio plăcere s-o consum. Cel mai dificil este la prânz când lumea se înfruptă din sandvișuri și eu am o pungă de chipsuri. Pe viitor nu cred că se va schimba ceva, îmi place mirosul de mâncare, dar numai gândul că trebuie să înghit îmi face rău fizic", a declarat femeia pentru metro.co.uk.
Cum e viața de familie
Summer Monro locuiește cu prietenul ei Dean McKnight, în vârstă 26 de ani, și spune că de obicei pregătește două feluri separate de mâncare.
Când merge la o întâlnire romantică, ea este nevoită să consume doar o pungă de chipsuri. Cu toate că are o dieta nocivă și restrictivă, tânăra susține că este sănătoasă tun și nu suplimentează alimentația cu vitamine și minerale.
Ce este ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder/ Tulburarea de Alimententație Restrictivă sau Evitantă)?
În anul 2013, termenul de alimentare selectivă a fost modificat în tulburarea de comportament alimentar prin evitarea sau restricția ingestiei de alimente (ARFID, Avoidant/Restricted Food Intake Disorder). ARFID este caracterizată printr-o restricție substanțială a aportului alimentar, însoțită fie de pierdere în greutate, fie de eșecul de creștere ponderală, în contextul unor factori perturbatori de ordin psihologic și/sau pshihosocial.
Tulburarea de comportament alimentar prin evitarea sau restricția ingestiei de alimente se poate manifesta prin lipsa interesului de a se alimenta sau față de alimente în general, evitarea consumului unor alimente pe baza caracteristicilor senzoriale (culoare, textură, temperatură), grijă cu privire la posibile consecințe ale alimentării (anxietate). ARFID se însoțește de eșecul de a îndeplini cerințele nutriționale și/sau energetice ale organismului și una sau mai multe dintre următoarele criterii:
- pierdere semnificativă în greutate sau eșec al creșterii conform graficelor pentru vârstă și sex;
- deficiențe nutriționale severe;
- dependența de suplimente nutritive orale sau de alimentație eneterală pentru a întruni cerințele nutriționale și/sau energetice ale organismului în creștere;
- perturbarea funcționaliății psiho-sociale ale copilului.
Vârsta medie de diagnostic al acestei afecțiuni este de 33 de luni.
Fără un tratament adecvat, această tulburare de comportament alimentar poate cauza diverse complicații, inclusiv afecțiuni nutriționale cum sunt anemia feriprivă sau diminuarea densității minerale osoase, întârzierea instalării pubertății, etc.
Protocoalele de tratament nu sunt finalizate în prezent, însă terapiile curente presupun consilierea familială și terapia prin expunere (alimentele noi sunt introduse treptat, cu foarte multă grijă în planul alimentar al copilului).
În ARFID sunt incluse și manifestări precum lipsa interesului pentru mâncare, fără motiv sau pe criterii senzoriale (de ex, nu mănânc morcov, pentru că e portocaliu).
Cei care suferă de ARFID se diferențiază de către cei care suferă de alte afecțiuni legate de alimentație:
- Mai mulți băieți suferă de ARFID decât fete
- Cei care suferă de ARFID manifestă și simptome clare de anxietate
- Sunt diagnosticați mai devreme decât cei cu alte probleme (gen anorexie sau bulimie)
Motivele care duc către această „boală” sunt:
- dificultăți legate de felul în care au fost hrăniți în copilăria timpurie
- traume în timpul hrănirii: s-au înecat cu mâncare, au vomat ce au mâncat
- o relație defectuoasă între copil și adultul care l-a hrănit
- depresie
- frică, îngrijorare legată de procesul de hrănire
Foto Twitter