Dr. Rareș Nechifor: „România este una dintre cele mai bune ȘCOLI de Radiologie Intervențională din Europa” 


Pe 8 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Radiologiei, dr. Rareș Nechifor, medic primar de radiologie intervențională, subliniază că medicina viitorului, așa cum este denumită Radiologia Intervențională, este un adevărat fenomen medical în întreaga lume, dar și în România unde intervențiile endovasculare și numărul medicilor specializați în radiologie intervențională au crescut în ultimii 2 ani cu 30%. Cu toate acestea, cererea de tratamente medicale minim-invazive, non-chirurgicale, de Radiologie Intervențională, este în continuă creștere la nivel european.


La mai bine de 20 de ani de la pacientul 1 în Radiologia Intervențională din România, astăzi peste 4500 de pacienți sunt tratați anual în țară prin proceduri de Radiologie Intervențională. Sunt în jur de 35 de medici radiologi intervenționiști ce încearcă să asigure o acoperire națională pentru aceste intervenții prin cele aproximativ 40 de centre specializate (de stat și private) dotate cu angiografe și aparatură specific în toată țara – București, Târgu Mureș, Timișoara, Cluj, Iași, Brașov, Constanța, Mioveni, Pitești, Craiova, Suceava, Oradea, Tulcea. Societatea Română de Neuro-radiologie și Radiologie Intervențională coordonează activitatea, iar Programul Național de Radiologie Intervențională încearcă să o finanțeze, să ofere suport pentru aceste proceduri. În ultimii ani, a fost conceput și Atestatul de Radiolog Intervenționist prin care este reglementat modul prin care medicilor li se recunoaște pregătirea profesională.

„Este extraordinar cum tehnologia modernă din Radiologia Intervențională ne permite să navigăm prin vasele de sânge oriunde în corpul pacientului, să ajungem astfel la organul bolnav și să-l tratăm. Fără tăieturi, fără anestezie și fără recuperare prelungită! În Statele Unite, de exemplu, se estima că în 2018 se efectuau peste 17.7 milioane de proceduri de radiologie intervențională anual. Aceste proceduri au avut un impact semnificativ în tratarea unor afecțiuni precum cancerul, bolile cardiovasculare și afecțiunile hepatice. S-au făcut pași mari și la noi în țară, însă este necesară o schimbare de mentalitate, de percepție, de adaptare a sistemului medical la noile oportunități, la noile soluții existente. Radiologia Intervențională aduce o economie importanta si un comfort atat în sistemul medical, cat și în viața pacientului prin faptul că înlocuiește intervenției chirurgicale ample si scumpe, cu spitalizare prelungită și cu o serie de complicații riscuri si complicatii posibile cu proceduri minim invazive caracterizate prin spitalizare scurtă (o zi) și recuperare rapidă, lipsa inciziilor, a anesteziei generale si a perioadelor lungi de recuperare. În România, ar trebui să fie de 10 ori mai mulți medici radiologi intervenționiști, iar peste 100 000 de proceduri de Radiologie Intervențională ar trebui oferite anual la noi în țară pacienților, ceea ce s-ar putea traduce în 100 000 de intervenții chirurgicale ce nu ar mai fi necesare, 400 000 de zile de spitalizare economisite, 10 000 de complicatii majore evitate, si poate 100 de vieti salvate!”, subliniază dr. Rareș Nechifor, radiolog interventioniost cu peste 20 de ani de experiență, un reper profesional internațional și formator a peste 300 de radiologi intervenționiști din 27 de țări ale lumii.

Primul procedeu de angiografie percutană a fost efectuat în 1929 de către Dr. Egas Moniz, care a câștigat ulterior un Premiu Nobel pentru acest lucru. Cu toate acestea, dezvoltarea și diversificarea radiologiei intervenționale au avut loc mai târziu, in anii 60, cu o dezvoltare însă uluitoare în ultimii 30 de ani. In unele tari Radiologia Interventionala a fost recunoscută ca specialitate clinică de sine stătătoare, la egalitate cu celelalte ramuri medicale tradiționale. Radiologia Intervențională oferă soluții terapeutice ce completează sau înlocuiesc soluțiile clasice pentru mare parte a specialităților medicale și chirurgicale.

”Există patru arii importante de acțiune ale Radiologiei Intervenționale:

1. Neuro-radiologia intervențională ce se ocupă de tratamentul afecțiunilor cerebrale, în principal a accidentelor vasculare cerebrale si a malformatiilor vasculare;

2. Radiologia Intervențională vasculară prin care o multitudine de afecțiuni pot fi tratate endovascular, prin interiorul vaselor de sânge: arteriopatia periferică, trombozele venoase profunde, fibromul, adenomioza uterina, varicele pelvine, sarcina ectopică, adenomul de prostată, varicocelul, hemoroizii, hemoragiile fie că sunt acute sau cronice etc.

3. Radiologia Intervențională Oncologică, cu o dezvoltate uriașă, tratează eficient o serie de cancere, permite eliberarea citostaticului exact în interiorul tumorii, fără ca restul organismului să fie supus acțiunii lui severe.

4. Radiologia Intervențională non-vasculară face posibil ca de la nivelul pielii, cu ajutorul unor ace sub ghidaj imagistic, sa tratam afectiunile diferitelor organe: herniile de disc, tasarile vertebrale, diferite abcese și colecții, putem să facem puncții si biopsii, putem să ajungem non-chirurgical in cele mai multe parti din corpul uman”, semnalează dr. Rareș Nechifor, unul dintre pionierii radiologiei intervenționale din România, cu peste 10 000 de intervenții realizate și membru fondator al Societății Române de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională din România (2009).

vezi emisiunile doctor de bine

Care este cel mai simplu și mai gustos fel de mâncare care nu se gătește. Surpriză...
Dieta cu care poate fi ținută sub control epilepsia în cazul copiilor. "În anumite...
Cum influențează fumatul succesul intervențiilor chirurgicale. „Rata de eșec...
Care sunt complicațiile frecvente ale virozelor respiratorii la început de an școlar....
Cum construim încrederea copilului la început de an școlar. „Să vorbim de la...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 8 septembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies