Această situație a condus la o creștere a interesului pentru tehnicile de reproducere asistată, precum fertilizarea in vitro (FIV), o procedură ce oferă o speranță palpabilă pentru cei care doresc să devină părinți.
La Doctor de bine, Dr. Diana Cocei, medic primar Obstetrică-Ginecologie și embriolog senior acreditat, a vorbit cu Andreea Groza despre tot ceea ce înseamnă fertilizarea in vitro (FIV).
Cum funcționează procedura de fertilizare in vitro (FIV)?
Dr. Diana Cocei: Ce înseamnă de fapt asta, înseamnă obținerea unui embrion în afara organismului uman. Ceea ce presupune de fapt obținerea unui ovocit de la femeie și a unui spermatozoid de la bărbat. Dar ca această procedură să ajungă să dea cele mai multe rezultate, nu este suficient ca femeia să aibă un singur ovocit. De aceea femeia va trece printr-un tratament de stimulare hormonală ca noi să obținem un număr cât mai mare de ovocite. Ideal, un număr între 11 și 15 ovocite. De ce, pentru că și până la vârsta de 35 de ani nu toate ovocitele sunt competitive, nu toate ovocitele ajung să formeze un embrion sănătos.
Dr. Diana Cocei: Numărul acesta de ovocite care se selectează pentru a crește într-o lună este determinat de mama natură. Numai mama natură hotărăște. Noi nu putem interveni asupra numărului de ovocite pe care ovarul le selectează în luna respectivă, pentru că dacă am reuși să facem asta, am putea să creștem 20 de ovocite și la 40 de ani, lucru pe care nu mai putem să îl facem de cele mai multe ori. Deci ovarul selectează numărul de ovocite pe care noi putem să le creștem. În mod natural, hipofiza noastră secretă un hormon care se numește FSH, care crește, în mod obișnuit, un ovocit. Așa cum am precizat, extrem de rar, două ovocite pe lună. Restul dispar. Ce facem noi la procedura de fertilizare in vitro este să administrăm acest hormon care se numește FSH, câteodată FSH plus LH, depinde de la pacientă la pacientă, așa încât să creștem tot ce a selectat ovarul în luna respectivă. Nici asta nu e de fiecare dată așa. Dacă discutăm despre o pacientă cu ovar micropolichistic, care are nevoie de această procedură și care selectează un număr de 40-50 de ovocite, acolo nu ne dorim să le creștem pe toate, acolo trebuie să evităm sindromul de hiperstimulare și atunci trebuie să dozăm medicația pe care o administrăm în așa fel încât să ajungem cât mai aproape de acel număr ideal.
Dr. Diana Cocei: Recoltarea ovocitelor se face prin puncționarea ovarelor. Se extrag prin puncția ovariană ovocitele din ovar, cele care au crescut, evident. În aceeași zi, avem nevoie și de spermatozoizii partenerului, care sunt recoltați în funcție de patologia pe care o are fiecare. Ce se întâmplă mai departe în laborator, are loc fertilizarea acestor ovocite cu sperma partenerului respectiv. La un interval de 16 până la 20 de ore, în funcție de tehnica folosită pentru fertlizare, se vizualizează, se cercetează fertilizarea ovocitelor. Spun în fucție de tehnică pentru că fie se folosește acea fertilizare standard sau convențională, în care ovocitele sunt puse în contact cu un număr definit de spermatozoizi, dacă partenerul nu are nicio problemă, fie se folosește tehnica de injecție intracitoplasmatică a spermatozoidului, dacă e vorba de o patologie masculină.
După cât timp de la intenția de a avea un copil se apelează la un medic specialist în FIV?
Dr. Diana Cocei: După un an de viață sexuală regulată în care nu s-a obținut sarcina dorită, putem merge nu doar la un ginecolog, ci la un ginecolog specializat în fertilizare in vitro (FIV).
Cine se poate adresa pentru o procedură de fertilizare in vitro?
Dr. Diana Cocei: Se pot adresa cuplurile ideal până la vârsta de 40 de ani, dar putem încerca până la 45 de ani. Asta nu înseamnă că începând cu vârsta de 42 de ani rata de succes mai poate să fie mulțumitoare. Din contră. Mult mai multe femei nu mai reușesc să obțină o sarcină după această vârstă din cauza modificărilor genetice de la nivel ovocitar pentru a te adresa unui specialist și pentru a avea o șansă mult mai mare.
Cât de importantă e vârsta femei pentru această procedură?
Dr. Diana Cocei: Cea mai importantă este vârsta femeii. Pe lângă faptul că la un moment dat rezerva ovariană se epuizează, apare problema calității ovocitelor. De aceea este ideal concepția să se se întâmple înainte de vârsta de 35-37 de ani, un pic mai greoaie între 37 și 43 și tinde către zero, din păcate, peste vârsta de 43 de ani.
Dr. Diana Cocei: Se fac proceduri cu ovocite donate până în vârsta de 50 de ani în momentul în care rezerva ovariană a pacientei s-a epuizat. Nu vorbim doar de paciente de 40 plus, există multe paciente uneori până în vârsta de 30 de ani care se confruntă cu menopauză precoce.
Care sunt cele mai comune mituri și concepții greșite despre FIV?
Dr. Diana Cocei: Sunt foarte multe mituri. Cel cu care ne confrutăm cel mai des este riscul la care se expun dacă fac această procedură de fertilizare in vitro. Suntem foarte des întrebați dacă pacienta va intra mai repede la menopauză pentru că ea consumă un număr mai mare de ovocite cu acea procedură și atunci trebuie să le explic că acele ovocite selectate de ovar oricum se vor consuma în luna respectivă, noi nu facem decât să le creștem, nu le lăsăm să se piardă.
Dr. Diana Cocei: Iarăși o întrebare frecventă este incidența neoplaziilor în urma acestei proceduri și sigur că ne informăm pacientele și dacă doresc le putem pune la dispoziție studii care arată că acest tratament hormonal pe care îl folosim nu crește, statistic vorbind, riscul unei neoplazii la nivelul sânului, riscul unui cancer.
Dr. Diana Cocei: Foarte des suntem întrebați dacă acești copii născuți în urma fertilizării in vitro sunt mai afectați decât cei născuți natural. Din nou intervin studiile care arată că incidența modificărilor, în cazul în care partenerii nu au modificări genetice, nici riscul acestor copii nu depășește riscul copiilor născuți normal.
Dr. Diana Cocei este medic primar Obstetrică-Ginecologie și embriolog senior acreditat ESHRE (Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie – cea mai prestigioasă instituție de profil). Activează la Centrul de Fertilitate și FIV Columna, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, unde tratează cupluri cu patologii grave asociate infertilității și cu multiple încercări de proceduri de reproducere asistată.