De ce unii oameni nu pot dormi după ce beau cafea noaptea?


Cafeaua este o băutură foarte populară, fie dimineața, după-amiaza sau seara, te poți bucura oricând de această infuzie. 


Poate fi preparată în sute de moduri diferite, ceea ce o face perfectă atât pentru climatul rece, cât și pentru cel cald, ba chiar poate aduce mai multe beneficii pentru sănătate, dar știai că există persoane care au dificultăți în a dormi după ce o beau? De ce se întâmplă acest lucru.

Beneficiile cafelei

Cafeaua nu numai că va adăuga o aromă excepțională micului dejun, dar poate aduce și alte beneficii deosebite pentru sănătate, de exemplu, este o băutură plină de antioxidanți, poate îmbunătăți concentrarea și retenția, poate ajuta la combaterea unor tipuri de cancer și boli precum Alzheimer și, cel mai important, te poate ajuta să te simți treaz.

Vinovatul este cofeina

Compusul responsabil pentru acest lucru este cofeina, o moleculă care, atunci când ajunge în creier, va ocupa receptorii de adenozină, o altă moleculă din organism care te face să te simți obosit, astfel că, prin blocarea recepției celei din urmă molecule, cofeina împiedică acumularea acesteia și, în acest proces, ne face să ne simțim mai treji și mai alerți.

Cofeina este, de asemenea, responsabilă pentru stimularea producției de adrenalină și pentru afectarea nivelului de dopamină, ceea ce are ca rezultat creșterea ritmului cardiac, a tensiunii din corpul nostru și, bineînțeles, ne dă o senzație de fericire. Toți acești factori împreună vor face ca organismul tău să aibă dificultăți în a adormi dacă bei cafea.

sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies