De ce tremurăm când e frig? Ce parte a corpului nostru este responsabilă pentru această reacție 


V-ați întrebat vreodată de ce ne tremură corpul atunci când ne este frig? Și știți ce parte a corpului nostru este responsabilă pentru această reacție sau pentru alte efecte ale frigului asupra corpului, cum ar fi paloarea, furnicăturile sau pielea de găină? 


Reacțiile organismului la frig au o explicație: încercarea de a vă menține temperatura corpului stabilă pentru a evita hipotermia.

Pe tot dermul sunt răspândiți termoreceptori care detectează o scădere a temperaturii. Atunci când sub 10°C, aceștia se activează și trimit un mesaj către creier prin intermediul nervilor pentru a avertiza că este frig.

Această informație este primită de hipotalamus, centrul de reglare a temperaturii corporale din creier, care este responsabil și de reglarea altor funcții corporale, cum ar fi foamea și setea. Atunci când primiți acest mesaj, aveți o senzație de frig, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă pentru a vă căuta un adăpost, a vă încălța, a merge în locuri calde...

În același timp, hipotalamusul inițiază o luptă internă pentru a menține temperatura corpului stabilă, eliberând anumiți hormoni și activând sistemul nervos care provoacă simptomele tipice ale frigului, cum ar fi tremuratul.

Tremuratul este mecanismul de apărare al organismului împotriva temperaturilor scăzute. Aproape din instinct, atunci când este frig, vă mișcați (vă frecați mâinile, vă mișcați picioarele și brațele... ), deoarece prin mișcare generați căldură.

În același scop, hipotalamusul le spune mușchilor să se contracte rapid. De aceea, atunci când vă este frig, vă contractați și vă simțiți amorțit.

Dacă frigul este intens, contracțiile musculare devin intermitente și apar spasmele musculare, care transformă energia în căldură și ajută la menținerea temperaturii corpului.

Cu alte cuvinte, tremuratul la rece este o contracție involuntară a mușchilor, al cărei scop este de a crește căldura metabolică pentru a compensa temperaturile scăzute. 

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies