Dacă faci cumpărături online noaptea cheltuiești mai mult și nu faci alegerea corectă, avertizează neurologii


După Black Friday a urmat Cyber Monday și apoi vârtejul cumpărăturilor de Crăciun până la reducerile din ianuarie. Intrăm în perioada în care consumul crește vertiginos, iar companiile investesc mulți bani în stimularea achizițiilor impulsive.


La fel cum marketingul se bazează pe știință pentru a afla ce ne face să ne dorim să cheltuim, putem profita și noi de aceste studii pentru a evita să fim tentați să facem achiziții inutile pe care le-am putea regreta.

De ce nu ar trebui să facem cumpărături noaptea?

Ne-am schimbat obiceiurile de cumpărături, iar neurologii sunt foarte atenți la modul în care acest lucru ne afectează procesul decizional. De la introducerea magazinelor online, cumpărăturile pe timp de noapte au devenit un obicei. Probabil că este momentul din zi în care avem mai mult timp să analizăm opțiunile.

"Cu toate acestea, este posibil ca deciziile noastre să nu fie la fel de înțelepte ca cele pe care le luăm în timpul zilei, deoarece oboseala și somnolența ne fac, de asemenea, mai predispuși să facem o achiziție care, altfel, ar fi fost mai bine aleasă, mai ieftină sau pe care am fi amânat-o pentru un moment mai potrivit", avertizează Dr. Celia García Malo, purtător de cuvânt al Societății Spaniole de Neurologie.

Cu toții avem autocontrol, un control al impulsurilor care, printre altele, poate regla nevoia de a face cumpărături. Ceea ce a observat știința este că acest autocontrol este afectat atunci când suntem obosiți.

Riscul de a cumpăra lucruri inutile sau nepotrivite pentru portofelul nostru este mai mare pe timp de noapte.

"Controlul impulsurilor implică o zonă a creierului numită cortex prefrontal și această zonă este foarte vulnerabilă la lipsa de somn sau la un somn de proastă calitate", explică neurologul. Riscul de a cumpăra lucruri inutile sau nepotrivite pentru buzunarul nostru este mai mare dacă achiziția este făcută noaptea.

În acest moment al zilei ar trebui să fim relaxați și să ne deconectăm de la activitatea de peste zi", spune Dr. García Malo. Navigarea pe internet și cumpărăturile produc o stare de hiperalertă și un vârf al secreției de dopamină care ne va face dificil să adormim mai târziu.

Intrăm apoi într-un cerc vicios. Somnul este esențial pentru a ne ajuta să ne regenerăm corpul și, de asemenea, pentru a ne ajuta mintea să funcționeze mai bine. Dacă o privăm de un timp de odihnă adecvat, nu vom lua decizii bune nici a doua zi și ne poate determina să căutăm în continuare lucruri inutile pe care să le cumpărăm.

Nu avem aceeeași conștientizare a cheltuielilor 

Pe lângă oboseală și lipsa somnului, există alți doi factori care ne fac să cădem mai ușor în acest tip de cumpărături compulsive:

Ușurința de a te deplasa online. Avem mult mai multe magazine, opțiuni și produse decât putem asimila. Este foarte ușor să ne deplasăm de la un magazin la altul. Mult mai mult decât dacă ar trebui să mergem în magazine fizice.

Suntem mai puțin conștienți de cheltuieli. Faptul că nu manevrăm banii în numerar, ci cu un card de credit, face mai dificil să controlăm bugetul și să avem o idee clară despre tot ce am putut cheltui.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies