Cum se face o autoexaminare a sânilor. Cei doi pași de urmat


Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, iar depistarea sa timpurie este esențială pentru a începe, cât mai curând posibil, cel mai adecvat tratament în fiecare caz în parte.


Autoexaminarea sânilor nu poate înlocui niciodată controalele ginecologice necesare pe care ar trebui să le efectuați în mod regulat la cabinetul medicului, aceasta poate fi o metodă eficientă de detectare a oricărei anomalii care necesită atenția cuvenită.

Autoexaminarea sânilor este o tehnică ușor de realizat, care vă va permite să cunoașteți cu exactitate caracteristicile sânilor dumneavoastră: simetria dintre cei doi sâni, mărimea, culoarea, forma mameloanelor, netezimea pielii... astfel încât, la examinările ulterioare, să fiți la curent cu orice modificări care au putut apărea.

Autoexaminarea sânilor ajută la depistarea precoce a cancerului de sân, dar nu ar trebui să înlocuiască controalele ginecologice esențiale.

Medicii recomandă aceste autoexaminări o dată pe lună, de preferință la câteva zile după menstruație. Dacă sunteți deja la menopauză, ideal este să vă notați ziua autoexaminării pentru a ține evidența acesteia și a ști când trebuie să o repetați.

Cei doi pași de urmat pentru a face corect o autoexaminare a sânilor

Autoexaminarea sânilor durează doar câteva minute și se face stând în fața unei oglinzi și privindu-vă sânii goi. Mai întâi de toate, țineți umerii drepți și brațele relaxate pe corp. Căutați orice anomalie care vă atrage atenția.

Prezența unui coș sau a unei erupții cutanate, roșeață în orice zonă, piele anormal de aspră, o gropiță care nu era acolo înainte, scurgeri de la nivelul mameloanelor, zone umflate, un sân mai jos decât celălalt... oricare dintre aceste situații necesită o vizită la ginecolog.

Repetați această verificare oculară cu brațele ridicate sau punând mâinile la ceafă și faceți-o a treia oară cu mâinile pe șolduri.

A doua fază a examinării sânilor este palparea. Aceasta constă în explorarea prin atingere, verificând dacă există noduli sau umflături "suspecte". 

Ideal este să faceți autoexaminarea mai întâi culcată și apoi din nou în picioare. În ambele cazuri, procedura este aceeași.

Cu vârfurile degetelor împreunate, trebuie să vă palpați sânul stâng cu mâna dreaptă și invers. Cealaltă mână, care nu este implicată în palpare, trebuie să fie în spatele capului. Cu degetele, mișcați-vă degetele în jurul sânului în cercuri mici. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar nu prea strânsă. 

Este important să nu lăsați nicio zonă neatinsă. Deplasați-vă pe întregul sân, fie dinspre zona externă spre areola mamelonului, fie combinând mișcări longitudinale și laterale. Nu uitați să extindeți examinarea prin palparea și a zonei axilare.

Palparea vă va permite să observați zonele care pot fi anormal de tari sau dureroase, precum și eventualele noduli pe care nu îi aveați înainte. Nu vă alarmați, majoritatea sunt benigne, dar, în orice caz, o vizită la ginecolog ar trebui să fie imediată.

 

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies