Cum să adormi rapid folosind tehnica respirației 4-7-8! Vezi care sunt beneficiile practicilor de respirație profundă


Respirația corectă are numeroase beneficii pentru sănătate. Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea funcției pulmonare și întărirea sistemului imunitar. 


Un studiu publicat în „Journal of Psychosomatic Research” a arătat că practicile de respirație profundă pot reduce semnificativ simptomele de anxietate și depresie. Respirația este una dintre uneltele care pot ajuta la atingerea clarității mentale și a echilibrului emoțional.

Vadim Țurcanu, Trainer certificat în Respirație și Meditație, explică pe larg ce este respiratia, cate tehnici exista si cum putem face din respirație un aspect esențial pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

Majoritatea bolilor sunt cauzate de dezechilibre în sistemul nervos sau de instabilitatea mentală și emoțională. Echilibrul psiho-emoțional este esențial pentru sănătatea fizică, influențând direct sistemele cardiovascular, respirator, digestiv și imunitar.

Tehnici de Respirație

1. Respiră corect pentru a regla organismul:

Calmare: Inspiră scurt și profund, expiră cât de lent posibil.

Energizare: Inspiră lung, expiră scurt și exploziv.

2. Respirația Diafragmatică:

Aceasta este o tehnică simplă, dar eficientă, pentru a îmbunătăți oxigenarea sângelui și a reduce stresul. Presupune umplerea plămânilor cu aer din partea inferioară, extinzând diafragma și abdomenul.

Exemplu practic: În timpul unei zile stresante la muncă, ia câteva minute pentru a practica respirația diafragmatică. Așează-te confortabil, pune o mână pe piept și cealaltă pe abdomen. Inhalează lent prin nas, permițând abdomenului să se extindă, și expiră ușor prin gură. Repetă acest exercițiu de 5-10 ori pentru a simți efectele calmante.”

3. Respirația Alternativă pe Nări (Nadi Shodhana):

Această tehnică din yoga echilibrează emisferele cerebrale și calmează mintea, reducând anxietatea și îmbunătățind concentrarea.

“Exemplu practic: Înainte de o prezentare sau întâlnire importantă, încearcă această tehnică. Așează-te confortabil și folosește degetul mare al mâinii drepte pentru a închide nara dreaptă. Inhalează profund prin nara stângă, apoi folosește degetul inelar pentru a închide nara stângă și eliberează nara dreaptă pentru a expira. Repetă ciclul, alternând nările, pentru câteva minute.”

4. Respirația 4-7-8:

Propusă de Dr. Andrew Weil, această tehnică induce rapid relaxarea și îmbunătățește somnul. Constă în inhalarea pe durata a 4 secunde, menținerea respirației pentru 7 secunde și expirația lentă pentru 8 secunde.

“Exemplu practic: Dacă ai dificultăți de adormire, practică respirația 4-7-8 înainte de culcare. Aceasta poate ajuta la reducerea ritmului cardiac și la pregătirea corpului pentru somn.”

Respirația corectă nu este doar un instrument temporar de relaxare, ci un mod de a îmbunătăți starea generală de bine. Tehnicile de respirație, cum ar fi respirația diafragmatică, respirația alternativă pe nări și respirația 4-7-8, pot transforma viața prin reducerea stresului, îmbunătățirea sănătății și optimizarea performanței profesionale. Studiile și exemplele practice demonstrează eficiența acestor tehnici, făcând din respirație un aspect esențial pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

Prin integrarea acestor tehnici în rutina zilnică, fiecare persoană poate beneficia de puterea vindecătoare a respirației, ducând la o viață mai armonioasă și mai plină de satisfacții. Respirația corectă este un dar pe care ni-l putem oferi pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții în moduri semnificative și durabile.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies