În viața de astăzi, mereu grăbiți și cu sarcini de făcut, neglijăm adesea aceste aspect și mâncăm repede, fără să ne gândim la consecințe, care uneori pot fi chiar grave.
Gazele și balonarea sunt unele dintre cele mai imediate consecințe, dar, în timp, acest obicei poate duce la supraponderabilitate și la creșterea permeabilității intestinale.
De ce este important să mestecăm bine mâncarea
Procesul de mestecare începe chiar înainte de a pune mâncarea în gură. Toate simțurile sunt implicate în actul de a mânca și, în așteptarea de a mânca un fel de mâncare care ne place, începem deja să salivăm. Acest fapt relevă modul în care vederea (culori, texturi...), mirosul (mirosuri, arome...), auzul (bubuituri...) sau aspectul și textura alimentelor joacă, de asemenea, un rol în digestie, deoarece trezesc capacitatea de a forma mai multă sau mai puțină salivă și enzime digestive.
Scopul masticației este de a descompune structurile alimentelor pe care le consumăm, astfel încât acestea să aibă o suprafață mai mare în contact cu vilozitățile intestinale, pentru ca nutrienții să fie absorbiți mai eficient. Pe scurt, mestecăm pentru a începe să separăm substanțele nutritive, astfel încât acestea să poată fi absorbite în intestinul subțire.
Dar principala funcție digestivă a salivei este legată de conținutul său de ptialină și amilază, enzime responsabile de digerarea carbohidraților (zaharuri și amidon). Majoritatea acestor substanțe nutritive sunt digerate printr-o salivație bună. Cu cât salivăm mai mult și mestecăm mai bine alimentele, cu atât stomacul își poate îndeplini mai ușor funcțiile ulterioare.
Trebuie să ne amintim întotdeauna că stomacul nu are dinți; noi îi avem în gură, astfel încât să mestecăm bine înainte de a înghiți și să facilităm munca stomacului.
Când, în loc să mâncăm și să mestecăm calm, înghițim mâncarea, nu numai că solicităm mai mult stomacul, dar particulele prost digerate pot provoca fermentație și formarea de gaze în intestinul gros. Acordarea timpului necesar pentru fiecare îmbucătură ne poate scuti de disconforturi precum arsuri la stomac, gaze și flatulență, constipație sau tendința de a produce scaune etc.
O mestecare deficitară poate duce la deteriorarea integrității peretelui intestinal. Intestinul își pierde atunci capacitatea de a-și îndeplini funcția esențială și devine hiperpermeabil, ceea ce poate permite pătrunderea în sânge a substanțelor inflamatorii și toxice dăunătoare sănătății.
Prin urmare, o mestecare bună reduce gradul de inflamație din organism și, de asemenea, șansele de a dezvolta în timp tulburări autoimune, afecțiuni hepatice etc.
Pe lângă hiperpermeabilitatea intestinală, fermentarea și formarea de gaze, o mestecare insuficientă poate duce, printre altele, la supraponderabilitate, constipație, lipsă de concentrare și de memorie.