Ce se întâmplă în corpul tău când bei zilnic cafea pe stomacul gol 


Cofeina poate crea dependență, iar unele persoane pot fi deosebit de sensibile la ea din cauza geneticii. Acest lucru se datorează faptului că aportul regulat de cofeină poate modifica chimia creierului, necesitând cantități din ce în ce mai mari de cofeină pentru a produce aceleași efecte, după cum a constatat un studiu publicat în Journal of Caffeine Research.


Băută în cantități excesive, cafeaua poate provoca anxietate, neliniște, palpitații cardiace și agravarea atacurilor de panică. La unele persoane poate provoca chiar dureri de cap, migrene și hipertensiune arterială. Din acest motiv, majoritatea experților sunt de acord că aportul de cofeină ar trebui limitat la aproximativ 400 mg pe zi, echivalentul a 4 până la 5 cești (0,95 până la 1,12 litri) de cafea, potrivit EFSA.

Deoarece efectele sale pot dura până la 7 ore la adulți, cafeaua poate, de asemenea, să perturbe somnul, mai ales dacă este consumată la sfârșitul zilei. În cele din urmă, cofeina poate traversa cu ușurință placenta, iar efectele sale pot dura cu până la 16 ore mai mult decât de obicei la femeile însărcinate și la bebelușii lor. Prin urmare, femeile însărcinate sunt încurajate să își limiteze consumul la 1-2 cești (240-480 ml) pe zi.

Ce efecte are cafeaua pe stomacul gol

În primul rând, trebuie remarcat faptul că consumul de cafea pe stomacul gol nu pare să afecteze puterea sau frecvența acestor efecte. Cafeaua este o băutură atât de populară, încât nivelurile sale de consum sunt depășite doar de apă în unele țări.

Pe lângă faptul că vă ajută să vă simțiți mai puțin obosit și mai alert, cofeina poate îmbunătăți starea de spirit, funcția creierului și performanța la efort. De asemenea, poate stimula pierderea în greutate și poate proteja împotriva unor boli precum diabetul de tip 2, Alzheimer și bolile de inimă. Mulți oameni se bucură să bea cafea la prima oră a dimineții. Cu toate acestea, băută pe stomacul gol, cafeaua poate avea efecte negative asupra sănătății. 

Cercetările arată că amărăciunea cafelei poate stimula producția de acid gastric. Ca atare, mulți cafeaua poate irita stomacul, agravează simptomele tulburărilor intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) și provoacă arsuri la stomac, ulcere, greață, reflux acid și indigestie.

Nivelul de cortizol atinge în mod natural un vârf în jurul orei de trezire, scade pe parcursul zilei și atinge din nou un vârf în timpul primelor etape ale somnului. Interesant este faptul că cafeaua stimulează producția de cortizol. Astfel, unele persoane susțin că a o bea la prima oră a dimineții, când nivelul de cortizol este deja ridicat, poate fi periculos.

Cu toate acestea, producția de cortizol ca răspuns la cafea pare să fie mult mai mică în rândul băutorilor obișnuiți de cafea, iar unele studii nu arată nicio creștere a cortizolului. În plus, există puține dovezi care să sugereze că băutul pe stomacul plin reduce acest răspuns. Chiar dacă nu o beți frecvent, orice creștere a nivelului de cortizol pare să fie temporară. Există puține motive pentru a crede că o astfel de creștere scurtă ar duce la complicații de sănătate pe termen lung.

De asemenea, specialiștii avertizează că nu ar trebui niciodată băută fierbinte cafeaua. Mai multe experimente realizate pe șoareci și șobolani au arătat că lichidele foarte fierbinți, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori.

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies