Ce se întâmplă în corpul tău când bei un pahar de vin în fiecare seară


Fie că este vorba de vin, bere sau cocktailul preferat, consumul de alcool poate contribui de fapt la unele beneficii pentru sănătate - atât timp cât există moderație.


Dar ce se întâmplă mai exact atunci când beți una sau două băuturi recomandate pe noapte? Ne scufundăm în cercetări pentru a vedea cum poate afecta organismul un consum moderat de vin.

1. S-ar putea să aveți mai puțin stres

Există unele cercetări în spatele efectelor de scădere a stresului pe care le are vinul. Un compus din vinul roșu, numit resveratrol, este responsabil pentru o mare parte din beneficiile antiinflamatorii ale vinului. 

O cercetare din 2019 în revista Neuropharmacology a constatat că resveratrolul ar putea avea efecte anti-stres prin blocarea enzimelor din creier care duc la comportamente asemănătoare depresiei și anxietății. O altă analiză a studiilor a constatat că un consum moderat de vin (un pahar pe zi pentru femei și două pahare pe zi pentru bărbați) a fost asociat cu un risc cu 32% mai mic de depresie.

2. Sănătatea ta mintală s-ar putea îmbunătăți

În momentele de stres, vinul ajută la relaxare, ceea ce ne face mai sociabili. A avea un sprijin social puternic nu numai că ne poate da un sentiment de apartenență, dar, de asemenea, ar putea reduce semnificativ riscul de boală Alzheimer. Alte cercetări recente au descoperit că consumul de vin poate avea beneficii și mai profunde atunci când vine vorba de sănătatea mintală. Analiza menționată mai sus a constatat, de asemenea, că un consum moderat ar putea reduce depresia, proteja creierul și reduce riscul de declin cognitiv - toate acestea favorizând longevitatea.

3. Inima ta ar putea fi mai sănătoasă

De zeci de ani, au apărut cercetări despre beneficiile vinului pentru sănătatea inimii. Compușii antioxidanți din vin pot ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ceea ce poate reduce riscul de ateroscleroză, boli coronariene și accident vascular cerebral. O altă analiză a citat studii care au constatat că vinul îmbunătățește nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale și reduce riscul de atac de cord.

Deși acest lucru ar putea face ca vinul să pară un leac miraculos pentru bolile de inimă, nu este deloc așa. De fapt, multe dintre aceste studii au constatat, de asemenea, că un consum mai mare decât limita recomandată a dus la înrăutățirea sănătății cardiovasculare. Așadar, dacă beți vin - sau orice alt alcool - asigurați-vă că vă păstrați un consum ușor sau cel mult moderat.

4. Sănătatea intestinului tău s-ar putea îmbunătăți

Sănătatea intestinului nostru poate contribui la sănătatea întregului nostru organism, de la susținerea funcției imunitare până la ținerea la distanță a anumitor tipuri de cancer. De obicei, când ne gândim la modalități de a ne susține microbiomul, ne gândim la alimente precum probioticele și prebioticele, dar și vinul ar putea intra pe listă. Un studiu a constatat că băutorii de vin roșu în mod specific aveau un microbiom mai divers decât cei care consumau alte tipuri de alcool. Cercetătorii au atribuit acest lucru antioxidanților care se găsesc în coaja strugurilor (și anume, resveratrolul).

sursa foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies