Ce se întâmplă în corpul tău atunci când stai picior peste picior mai mult de 20 de minute?


Mulți dintre noi adoptăm poziția de picior peste picior atunci când stăm pe scaun, la birou, la o întâlnire sau acasă, dar puțini conștientizăm faptul că această obișnuință ne poate influența starea de sănătate.


Un gest pe cât de banal, pe atât de dăunător

Acest obicei, spun specialiștii, poate avea efecte secundare, nedorite pentru sănătate în general. Postura este asociată cu mai multe afecțiuni, de la cheaguri de sânge, hipertensiune arterială, la probleme ale coloanei vertebrale și chiar cu un risc crescut de deces pe fondul unor boli cronice, dar nu le provoacă, ci le favorizează, pe fondul unor afecțiuni cronice preexistente.

Postura nu este recomandată mai mult de 20 de minute

Așezarea cu picioarele încrucișate plasează forțe asimetrice pe articulațiile dintre pelvis și spatele jos, articulații care se pot umfla atunci când sunt aliniate greșit sau iritate, care pot cauza dureri de spate, ce dispar odată cu corectarea poziției. Suprapunerea frecventă a picioarelor poate determina însă obișnuința corpului cu o poziție nefirească, iar revenirea la postura normală poate fi dureroasă.

Un studiu publicat în „Journal of Clinical Nursing” asociază statul picior peste picior cu tensiunea arterială ridicată. Mentionează însă, totodată, că tensiunea arterială scade odată cu revenirea la poziția normală. Astfel, dacă ne surprindem stând, din obișnuință, în această pozitie, este indicat să o corectăm și să facem întinderi ușoare ale tendoanelor, o dată la 20 de minute.

Ce probleme poate cauza poziția picior peste picior?

Încrucișându-ne picioarele obstrucționăm circulația sanguină. Pe termen lung, acest lucru ar putea determina circulația proastă a sângelui în această zonă și, uneori, poate favoriza apariția varicelor.

Un alt inconvenient al statului picior peste picior este postura spatelui. Având picioarele încrucișate, toată greutatea corpului se va lăsa pe o singură parte, obligând coloana vertebrală să se adapteze noii distribuiri a greutății și să se forțeze să susțină o greutate prost distribuită.

Statul cu un picior peste celalat poate duce la scolioză (curbura laterală a coloanei vertebrale), scăderea lungimii trunchiului și deformări ale coloanei vertebrale.

Bine de știut! O postură incorectă generează disconfort, scade calitatea vieții și poate fi sursa a numeroase afecțiuni de sănătate:

  • Conduce la dezechilibre în sistemul musculo-scheletal
  • Creste presiunea asupra coloanei vertebrale, făcând-o mai predispusa la degenerare
  • Produce dureri de gât, umar și spate
  • Reduce flexibilitatea și deteriorează articulațiile
  • Afectează echilibrul corpului și creste riscul de accidentare
  • Conduce la îmbătrânirea prematura a corpului
  • Crează disconfort digestiv
  • Scade funcțiile cardiovasculare
  • Creste nivelul de stres și oboseala
  • Îngreunează procesul de respirație

Sfaturi pentru a adopta o postură corectă:

  • Fiți atenți la postura în timpul activităților de zi cu zi
  • Fiți activi fizic. Orice fel de exercițiu vă poate ajuta să vă îmbunătățiți poziția, pentru o postura corecta este bine să insitati pe antrenamentul musculaturii de susținere.
  • Mențineți o greutate sănătoasă. Greutatea suplimentara poate slabi mușchii abdominali, poate cauza probleme pelvisului și coloanei vertebrale și poate contribui la durerile lombare.
  • Purtați pantofi confortabili, cu toc mic. Tocurile înalte, de exemplu, pot dezechilibra și forță persoana să meargă diferit. Acest lucru pune mai mult stres pe mușchi și dăunează posturii.
  • Asigurați-vă că suprafețele de lucru sunt la o înălțime confortabila pentru dvs., indiferent daca stați în fata unui computer, pregătiți cina sau serviți micul dejun.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies