Ce este Sindromul Persoanei Rigide (SPR), boala de care suferă Celine Dion


Celine Dion a dezvăluit pe contul său de Instagram că suferă de o ''tulburare neurologică foarte rară'', care a forţat-o să îşi amâne din nou toate concertele. Vedeta a explicat că se confruntă cu "probleme de sănătate de multă vreme".  Afecțiunea îi afectează cântăreței toate aspectele vieții.


Artista mărturisește că are dificultăți la mers, iar corzile vocale îi sunt afectate. "Recent, am fost diagnosticată cu o tulburare neurologică foarte rară, numită în engleză "stiff-person syndrome" (sindromul omului înţepenit)."

Ce este Sindromul persoanei rigide (SPR)

Sindromul persoanei rigide (SPR) este o patologie neurologică rară, caracterizată printr-o rigidizare musculară progresivă şi episoade repetate de spasme musculare dureroase.

Este o maladie autoimună

Boala afectează persoane de toate vârstele şi de ambele sexe. Vârful de incidenţă se situează în jurul vârstei de 45 de ani, iar simptomele evoluează de-a lungul lunilor şi anilor.

Simptome SPR

Rigiditatea musculară fluctuează adeseori (se agravează, apoi se ameliorează) şi survine, în general, în acelaşi timp cu spasmele musculare. Dacă nu este tratat, SPR poate să evolueze spre dificultăţi în deplasare. Aceste spasme pot să se producă întâmplător sau să fie declanşate de o varietate de evenimente diferite, inclusiv de un zgomot brusc sau de un contact fizic uşor.

SPR este o maladie extrem de rară

Incidenţa SPR este de aproximativ 1 caz la 1 milion de persoane. Tratamentul vizează ameliorarea simptomelor specifice care se manifestă la fiecare individ, ceea ce necesită adeseori abordări non-medicamentoase (stretching, termoterapie, hidroterapie, masaj, acupunctură, etc.)

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies