Artista a dezvăluit în cadrul emisiunii "Sunt celebru, scoate-mă de aici" de la PRO TV că se confruntă cu nictofobia. Vedeta a mărturisit că trece prin momente grele din cauza acestei afecțiuni.
"Dacă am tablouri prin casă mă gândesc că noaptea pleacă aia din tablou. Am nopți în care nu închid niciun ochi. Adorm doar spre dimineață când se luminează afară, 2-3 ore. În unele seri e chinuitor. În momentul în care rămân singură o iau razna rău de tot" a spus Lidia Buble la PRO TV.
Ce este Nictofobia sau Frica de întuneric
Frica de întuneric este o teamă intensă de spații întunecate, ce declanșează trăiri anxioase, tensiune și nesiguranță. Poate fi asociată cu depresia, atacul de panică, tulburările somnului și disocierea, în cazuri mai grave. Întâlnim frica de întuneric atât la copii, cât și la adulți în toată firea. În timp ce este un fenomen normal la un copil de 3-6 ani, la un adult poate fi asociată cu manifestări de tip anxios, fenomen destul de invalidant pentru cel care îl experimentează.
Într-o măsură mai mare sau mai mică, având grade diferite de intensitate pentru fiecare dintre noi, fobia de întuneric reprezintă sau a reprezentat ceva de care am vrea sau am fi vrut să scăpăm cât mai repede posibil, întrucât ea este percepută ca o condiționare și un sentiment neplăcut.
Cauzele fricii de întuneric
Cauzele acestei frici pot fi atât de natură instinctivă, cât și provocate de un eveniment specific corelat cu întunericul. Alte cauze pot fi comportamentele hiperprotectoare ale părinților, manifestate în prezența copiilor, dar și propriile anxietăți ale acestora, pe care copilul ajunge să le vadă ca parte din normalitate.
Lăsată netratată nictofobia poate deveni un coșmar ori de câte ori avem nevoie să ne confruntăm cu întunericul. Această teamă face ca persoana să fie reticentă la orice activitate care include contactul cu întunericul și este expusă la a avea un somn problematic. Cu ajutorul psihoterapiei strategice orice se poate vindeca de acest tipă de frică.
Foto Facebook