Ce este histerectomia, operația abdominală pe care ar fi suferit-o Kate Middleton?


Palatul Kensington a anunțat cu câteva zile în urmă, într-un comunicat, că prințesa de Wales, Kate Middleton, va fi internată în spital pentru cel puțin 15 zile din cauza unei intervenții chirurgicale abdominale programate. 


Din acest motiv, Kate Middleton a anulat în ultimul moment mai multe evenimente și activități. Soția lui William este internată în spital din cauza unor complicații postoperatorii în urma unei histerectomii, potrivit unui jurnalist spaniol, ceea ce a provocat întrebări cu privire la ce presupune această operație.

Ce este o histerectomie?

O histerectomie este o operație ginecologică prin care se îndepărtează uterul și colul uterin. În plus, pot fi îndepărtate, dacă este necesar, și trompele uterine și ovarele. 

Există diferite tipuri de histerectomie, în funcție de porțiunile uterului și de organele care urmează să fie îndepărtate. Poate fi o histerectomie totală, cu ooforectomie bilaterală, radicală sau supracervicală. De asemenea, poate fi abdominală, vaginală și laparoscopică, în funcție de tehnica chirurgicală folosită.

Se știe că acest proces se efectuează pentru diverse diagnostice: de la fibromi, endometrioză, adenomioză, cancer ginecologic, prolaps uterin, sângerare uterină anormală până la dureri pelviene cronice. Deocamdată, surse oficiale nu confirmă sau infirmă această situație în cazul lui Kate și nici nu se cunoaște posibilul diagnostic. 

În cazul fibroamelor, multe histerectomii sunt efectuate pentru a trata definitiv tumorile benigne din uter care pot provoca sângerări persistente, anemie, dureri pelviene, dureri în timpul actului sexual și presiune asupra vezicii urinare.

Pe de altă parte, în cazul unor fibroame mari, pacienta poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta uterul printr-o incizie în partea inferioară a abdomenului.

În cazul endometriozei, boala face ca țesutul care căptușește uterul să crească în afara uterului, ceea ce poate afecta ovarele, trompele uterine sau alte organe.

În cazul adenomiozei, boala face ca țesutul care căptușește în mod normal uterul să crească în peretele uterului, ceea ce face ca acesta să se mărească și să prelungească perioadele menstruale, făcându-le mai dureroase și mai intense.

În cazul cancerului ginecologic, se efectuează de obicei o histerectomie abdominală. Cu toate acestea, o histerectomie vaginală poate fi "mai potrivită" în cazul cancerului de col uterin sau endometrial. 

Prolapsul uterin este, de asemenea, tratat prin histerectomie. Această afecțiune apare atunci când țesuturile și ligamentele care susțin pelvisul slăbesc sau se întind, provocând dureri severe și disconfort în zonă.

Sângerările uterine anormale pot fi, de asemenea, tratate prin histerectomie atunci când medicamentele sau o procedură chirurgicală mai puțin invazivă nu controlează perioadele menstruale neregulate, abundente sau foarte lungi.

Printre principalele consecințe ale histerectomiei pentru femeile care nu au ajuns încă la menopauză se numără incapacitatea de a rămâne însărcinate și întreruperea ciclurilor menstruale.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies