Ce efecte adverse poate avea Ozempic, medicamentul minune pentru slăbit 


Utilizat în mod popular pentru a reduce glicemia și pentru a crește producția de insulină la persoanele cu diabet de tip 2, semaglutida este un medicament injectabil vândut sub numele de marcă Ozempic și Wegovy. 


Cu toate acestea, în timp ce ambele medicamente înrudite au fost aprobate de FDA pentru diabet, doar Wegovy este aprobat pentru gestionarea pierderii în greutate. 

Ozempic pare a fi surprinzător de eficient în a ajuta pacienții să piardă kilograme. De fapt, un studiu recent publicat în New England Journal of Medicine în martie 2021 a constatat că, pe parcursul a cinci ani și jumătate, cei care au luat o doză săptămânală de 2,4 mg de semaglutide au pierdut în medie 14,9% din greutatea corporală. Pacienții care au luat un placebo au pierdut în medie 2,4 la sută din greutatea corporală.

Experții spun că aceste beneficii apar din două motive cheie. "Reglează nivelul de zahăr din sânge, dar vizează și acea zonă din creier care trimite semnalul de senzație de sațietate sau nu, așa că este cu siguranță utilă pentru pierderea în greutate", a declarat pentru Today Natalie Azar, medic colaborator medical la NBC News.

Ozempic vine cu unele efecte secundare potențial grave

Unii pacienți au raportat o imagine dureroasă a vieții pe Ozempic și au întrerupt utilizarea acestuia după ce au prezentat efecte secundare grave. Aceștia spun că medicamentul poate declanșa o serie de simptome gastrointestinale, în special în primele luni de administrare a medicamentului.

Într-un articol recent publicat de The Cut, o podcaster Anna Toonk, în vârstă de 42 de ani, a povestit experiența sa cu controversatul medicament. "Nu aveam energie, aveam greață constantă", și-a amintit Toonk, adăugând că menstruația ei a devenit intensă și neregulată. Psihoterapeutul Lauren Williams, o altă pacientă care a vorbit cu publicația despre experiența sa cu Ozempic, a spus că a fost spitalizată cu gastrită după ce a început injecțiile săptămânale.

Medicii recunosc că există efecte secundare notabile asociate cu acest medicament special.

"Efectele secundare minore comune ale Ozempic includ greață, vărsături, diaree și constipație, care tind să treacă cu timpul", spune Kazim Dhanji, MD, medic de medicină de familie și medic estetician cu sediul în Birmingham, Anglia.

 "Efectele secundare mai grave sunt, din fericire, rare, dar pot include pancreatită, care este o inflamație a pancreasului și probleme ale vezicii biliare. Există un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer tiroidian, motiv pentru care tindem să evităm să prescriem Ozempic oricărei persoane cu antecedente familiale de cancer tiroidian", notează Dhanji.

Cu toate acestea, Dhanji spune că, pentru anumiți pacienți, beneficiile pot fi mai mari decât riscurile. "Eu recomand Ozempic și îl prescriu în mod regulat, în special pacienților care s-au luptat pierderea în greutate sau celor care au o afecțiune legată de obezitate, în cazul în care pierderea în greutate ar putea îmbunătăți cu adevărat calitatea vieții lor", a declarat Dhanji . 

"Efectele secundare minore sunt, de obicei, destul de frecvente și trec cu timpul; nu am avut niciun pacient care să întrerupă medicația din cauza acestor efecte secundare."

vezi emisiunile doctor de bine

Secretul creșterii armonioase a copilului stă în primul rând în Omega 3. Principalele...
Amigdalele prea mari au nevoie de tratament corect în copilărie. Netratarea recidivează...
Ce este afazia și cum trebuie să ne comportăm cu persoanele care au această afecțiune
Cum putem rezolva un traumatism apărut la nivelul dinților frontali care afectează...
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite...
De ce contează cel mai mult vârsta femeii pentru obținerea unei sarcini. ”Să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies