Multe persoane nici nu își dau seama cât de periculos este acest obicei, iar specialiștii spun că este recomandat ca aparatul de ras să nu fie folosit mai multe de cinci ori.
Frecvența schimbării depinde și de alți factori, cum ar fi frecvența și numărul de zone pe care le radeți, grosimea și tipul de păr, calitatea lamei. De asemenea, aparatele de ras trebuie neapărat curățate după fiecare folosire pentru a le menține în stare bună.
Cele mai multe dintre aparatele de ras sunt înfundate cu celule de piele, săpun și resturi de păr, iar lamele încep să ruginească. Bacteriile care se acumulează pe aparatul de ras în timp pot avea, de asemenea, consecințe neplăcute.
"Folosirea unei lame de ras neascuțite poate duce la erupții și umflături la bărbierit, fire de păr încarnate și piele inflamată sau traumatizată. Mai grav, poate duce la tăieturi și, eventual, la infecții", a declarat dermatologul.
1. Infecții
Bacteriile care se dezvoltă pe lamă pot duce, de asemenea, la iritarea pielii din regiunea pubiană sau a picioarelor.
"Cea mai frecventă formă de infecție ar fi o infecție bacteriană a pielii, cu simptome care includ roșeață, umflături, durere sau puroi", a explicat dermatologul. Cel mai adesea, astfel de infecții trebuie tratate cu unguent cu antibiotic.
2. Fire de păr încarnate
Potrivit doctorului Tim Clayton, consultant dermatolog la Pall Mall Medical din Manchester, aparatul de ras ar trebui să alunece în mod normal pe păr.
Dacă simțiți o oarecare rezistență, înseamnă că lama este tocată și ar putea provoca iritații ale pielii, arsuri de ras și fire de păr încarnate.
Acestea, la rândul lor, pot duce la infecții bacteriene, hiperpigmentare și un tip de cicatrice în relief numit cheloid.
3. Tetanos
Dacă vedeți că bucăți de rugină încep să se strecoare pe lama dumneavoastră, este timpul să nu o mai folosiți, a avertizat Dr. Clayton.
Bacteriile de pe aparatele de ras ruginite ar putea provoca, de fapt, tetanos, o infecție gravă și amenințătoare pentru viață.