Care sunt cauzele leucemiei? De ce apare această afecțiune 


Există diferite tipuri de leucemie. Unele afectează în special copiii, în timp ce altele sunt mai frecvente la adulți. Cauzele acestor leucemii sunt variate. 


Leucemia este un cancer al sângelui caracterizat prin creșterea rapidă a celulelor sanguine anormale. Acest tip de cancer apare atunci când ADN-ul unui anumit tip de celule stem din măduva osoasă suferă o mutație și nu se mai poate dezvolta și funcționa normal. Celulele sanguine anormale sunt, de obicei, globule albe imature (adică în curs de dezvoltare).

Acest lucru explică formarea termenului "leucemie", care provine din cuvintele grecești leukos pentru "alb" și haima pentru "sânge". Spre deosebire de alte tipuri de cancer, leucemia nu formează, în general, o tumoare care să fie vizibilă la testele imagistice, cum ar fi razele X sau scanările PET.

Ce este leucemia?

Anumite elemente ale sistemului imunitar pot deveni adevărate amenințări pentru organismul uman. Acesta este cazul celulelor albe din sânge. Leucemia este o boală caracterizată de o supraproducție de globule albe imature, care pot deveni potențial amenințătoare atunci când părăsesc măduva osoasă și circulă în sânge. În acest moment se vorbește de leucemie, deoarece, în mod inevitabil, rezultă un cancer al sângelui.

Care sunt cauzele leucemiei la adulți?

În timp ce leucemia este întotdeauna cauzată de mutația unui anumit tip de celule stem, anumiți factori cresc riscul de leucemie la adulți:

Expunerea la substanțe chimice toxice la locul de muncă (în special benzen și formaldehidă).

Expunerea la raze X și la radioactivitate. Acest lucru explică de ce pacienții tratați cu radioterapie pentru cancer pot dezvolta leucemie ceva timp mai târziu.

Fumatul.

Sindromul familial de cancer, care se caracterizează printr-o predispoziție genetică ce poate explica apariția anumitor forme de leucemie.

Cu toate acestea, în general, nu există o singură cauză a leucemiei cu debut la adult. În cele mai multe cazuri, acest cancer al sângelui este rezultatul unui număr de factori care s-au acumulat de-a lungul anilor și au provocat daune celulare ireparabile.

sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023
Pericolul ascuns al picăturilor de nas. Medicamentele care creează dependență
Ecranele și pericolele lor nebănuite. Cum afectează discurile vertebrale
Durerile recurente: Ce nerv ne provoacă suferință și cum se realizează terapia...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies