Când pot deveni un pericol pentru sănătate conservele de pește. Semnele care arată că nu sunt sigure pentru consum 


După ce trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au murit ca urmare a mai multor preparate din pește, printre care și conserve de pește, trebuie să avem în vedere faptul că acestea pot prezenta un risc uriaș pentru sănătate, dacă nu se respectă măsurile corecte de siguranță pentru prepararea și păstrarea lor. 


De ce pot fi periculoase conservele de pește? Risc crescut de botulism 

Cel mai mare risc în ceea ce privește consumul de conserve de pește îl reprezintă botulismul, care este o boală rară, cu potențial letal. 

Botulismul poate provoca paralizie și chiar deces, boala fiind provocată de o toxină produsă de Clostridium botulinum, un microorganism ce poate supraviețui chiar și în timpul preparării termice a conservelor.

Această toxină este extrem de periculoasă chiar și în cantități mici, ea afectând nervii și provocând paralizie și uneori ducând chiar la deces. Este necesară intervenția medicală rapidă la apariția simptomelor. 

Cum ne dăm seama dacă o conservă nu trebuie consumată 

În primul rând trebuie ca aceste conserve să fie preparate corespunzător, cu respectarea măsurilor de siguranță precum: conservare la temperaturi înalte, la presiuni corespunzătoare, în recipiente speciale și pentru durate specifice de timp.

O conservă nu trebuie consumată dacă se observă deteriorări pe suprafața acesteia precum umflături sau crăpături. De asemenea, acestea nu trebuie deschise, mirosite sau atinse. 

Totodată, dacă conținutul unei conserve prezintă lichid sau spumă cu un miros nespecific, aceasta nu trebuie consumată. 

Specialiștii recomandă ca alimentele din conservă să mai fie preparate termic cel puțin 10 minute înainte de a fi consumate. 

Principalele cauze ale contaminării conservelor sunt prepararea termică necorespunzătoare și manipularea greșită. 

sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies