Boala rară de care suferă Jada Pinkett, soția lui Will Smith: „A fost groaznic când a început"


O explicație pentru palma pe care Will Smith i-a dat-o lui Chris Rock în timpul galei Oscar 2022, este boala soției actorului.


Părul este o podoabă prețioasă pentru o femeie, iar pierderea acesteia nu este ceva ușor de acceptat, căci creează sentimente puternic negative.

Jada Pinkett Smith, soția actorului Will Smith, are o boală autoimună rară în urma căreia și-a pierdut aproape tot părul. Actrița în vârstă de 50 de ani suferă de alopecie și le-a povestit urmăritorilor ei despre problemele cu care se confruntă.

Jada Pinkett Smith, confesiune emoționantă

Tot din cauza afecțiunii de care suferă, Jada Pinkett Smith a decis să se radă pe cap.

„Multă lume m-a întrebat de ce port în ultima vreme turban. Este ceva despre care voiam demult să vorbesc, dar este un subiect dificil pe care trebuia până la urmă să-l abordez", a mărturisit în urmă cu câțiva ani Jada Pinkett.

Soţia lui Will Smith a dezvăluit pe rețelele de socializare, că recurge la turbane pentru a-şi disimula chelia. Ea a declarat că suferă de alopecie din anul 2018.

„M-am confruntat cu probleme de cădere a părului. A fost groaznic când a început. Într-o zi, la duş, m-am trezit că aveam în mână şuviţe întregi de păr. A fost unul dintre acele momente ale vieţii mele în care m-am cutremurat de panică. Medicii nu ştiu ce se întâmplă cu mine”, a povestit ea.

„Chiar şi cu teama pe care o simt în continuare am învăţat să privesc această boală din punct de vedere spiritual şi să mă inspir din exemplul de tărie şi voinţă al oamenilor care se confruntă cu lucruri cu adevărat cutremurătoare, precum cei care suferă de cancer sau au un copil bolnav. Îi văd cât de curajoşi sunt, iar exemplul lor îmi dă tăria să merg mai departe”, încheie Jada Pinkett.

Jada nu-i singura care are această problemă. Aproape jumătate din femeile din întreaga lume se confruntă cu căderea părului înainte de împlinirea vârstei de 30 de ani. În comparaţie cu bărbaţii, unde procentul este şi mai mare, cauzele căderii părului la femei sunt diferite.

Vedeta care se confruntă cu alopecia

Alte staruri care au mai vorbit despre această problemă sunt: Fergie, renumita cântăreaţă din trupa Black Eyed Peas, actrițele Viola Davis, Helena Bonham Carter și Selma Blair, topmodelul Naomi Campbell, solistul Billy Joel.

Motivul pentru care Will Smith l-a pocnit pe Chris Rock

Will Smith l-a pocnit pe scenă de la Gala Premiilor Oscar pe Chris Rock, maestrul de ceremonii, când acesta a făcut o glumă despre soția lui, Jada Pinkett-Smith, referitoare la faptul că aceasta este tunsă la zero.

„Nu mai pronunţa numele soţiei mele cu gura ta nenorocită", i-a strigat Will Smith lui Chris Rock, după ce a urcat pe scenă şi l-a pălmuit pe actorul care prezenta Oscarul.

Ce este alopecia?

Alopecia, al cărui nume complet este alopecia areata, este o boală autoimună care afectează creșterea normală a părului. Din păcate, această afecțiune este destul de des întâlnită în ultimii ani, fiind posibilă atât în cazul bărbaților, cât și în cel al femeilor. Indiferent de vârstă, pacienții pot suferi de alopecie areată, deși, în cele mai multe cazuri, primele semne ale bolii apar încă din copilărie, când pe scalp apar pete mici în care părul încetează să mai crească.

Căderea părului la femei

Indiferent dacă este cronică sau ocazională, căderea părului la femei poate cauza stres semnificativ psihologic și emoțional. Alopecia acută difuză este cea mai frecventă formă. În general, se caracterizează printr-o pierdere crescută a părului în faza telogenă, la 3-4 luni după un factor declanșator: stres, oboseală, niveluri scăzute de estrogen după sarcină, etc. Acest fenomen este mai frecvent cunoscut ca alopecie temporară sau reacțională.

Afecțiunea cunoscută de dermatologi ca „efluviu telogen acut” produce căderea semnificativă a părului la femei, dar complet reversibilă, care durează nu mai mult de șase luni. Această alopecie acută afectează toate firele de păr, dar uneori este mai localizată în jurul tâmplelor. În comparație cu aceasta, căderea părului la bărbați urmează un model mai exact: părul cade de pe frunte mai întâi, apoi spre creștetul capului. Aceasta este cunoscută ca alopecia la bărbați. Originea sa este în special genetică.

Alopecia la femeile afro-americane

Conform unui studiu publicat de publicația lunară americană International Journal of Dermatology, 11% din femeile afroamericane sunt afectate de căderea părului în comparație cu 5% dintre femeile caucaziene. Această cădere extensivă a părului la femeile afroamericane este mai degrabă mecanică decât fiziologică. Părul creț este adesea supus împletirii și aplicării extensiilor. Această tragere repetată a firului de păr are un impact direct asupra bulbului foliculului pilos, care devine deteriorat și în final cade. Produsele chimice folosite în loțiuni de păr fac ca părul afro-texturat să devină fragil, ceea ce uneori duce la o cădere semnificativă a părului la femei.

Cauze ale alopeciei

Fiind o boală autoimună, alopecia areata se poate dezvolta atunci când sistemul imunitar va face confuzie între celulele sănătoase și substanțele străine de corp. Organismul nostru este creat pentru a se autoproteja de posibili dușmani externi, așa cum sunt virușii sau bacteriile nesănătoase. În cazul alopeciei areata, sistemul imunitar va ataca în mod greșit foliculii de păr de pe scalp sau din alte zone ale corpului, confundându-i cu atacatori de care trebuie să scape cât mai curând. Până acum, nu au fost descoperite cauzele concrete ale acestei afecțiuni care se poate instala la orice persoană, indiferent de vârstă sau sex.

Totuși, cercetătorii au observat o frecvență mai mare a acestei boli în cazul persoanelor cu antecedente familiale de afecțiuni autoimune, așa cum sunt, de pildă, diabetul de tip I sau artrita reumatoidă. Tocmai de aceea, oamenii de știință din domeniul medicinei suspectează că alopecia areata ar putea fi pusă pe seama geneticii, însă lucrurile nu sunt suficient de clare în acest moment. De asemenea, aceștia cred că alopecia areata are legătură și cu anumiți factori de mediu, care pot accelera dezvoltarea unor afecțiuni genetice.

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies