Alimentul ieftin care luptă împotriva colesterolului, reglează tensiunea arterială și îngrijește oasele


Multe dintre patologiile de care suferim astăzi, cum ar fi hipertensiunea, colesterolul rău ridicat, obezitatea sau diabetul, pot fi corectate sau atenuate prin schimbarea obiceiurilor noastre alimentare. În multe cazuri este suficient să eliminăm din dietă câteva alimente și să adăugăm altele care ne ajută la sănătate.


Pe de altă parte, există așa-numitele "superalimente care au atât de multe beneficii pentru sănătate încât nu înțelegem de ce nu sunt mai bine cunoscute. Este cazul prunelor uscate, care pot rezolva multe dintre problemele noastre de sănătate. Este exemplul perfect că lucrurile bune vin în pachete mici.

Arată foarte asemănător cu curmalele, dar nu sunt un fruct la fel de exotic ca acestea. O prună este de fapt doar o prună roșie tradițională, uscată la soare și fără sâmburi. Trecând prin acest proces de uscare, proprietățile unei prune obișnuite sunt concentrate într-o gustare cu gust puternic și ușor de mâncat.

Pline de vitamine, fibre și minerale

Multe dintre beneficiile prunelor uscate provin din conținutul lor ridicat de fibre solubile, cum ar fi pectina, și insolubile, cum ar fi celuloza și hemiceluloza. De asemenea, este un fruct bogat în vitaminele A, C, K, B1, B2, B3, B6 și minerale precum calciu, fier, potasiu, fosfor, colină și magneziu.

Dacă suferiți de constipație, primul lucru pe care îl recomandă unii medici este să luați dimineața câteva prune uscate. Prunele uscate conțin sorbitol, un laxativ natural. În plus, acest fruct uscat are fibre solubile, cum ar fi pectina, și fibre insolubile, cum ar fi celuloza și hemiceluloza. Aceste fibre ajută la formarea unui gel în tractul digestiv, ameliorând constipația. 

Conținutul său de pectină ajută, de asemenea, la împiedicarea absorbției integrale a grăsimilor din alimente, protejând organismul de acumularea colesterolului rău. La rândul său, conținutul de vitamina C și K ajută la protejarea arterelor și la reducerea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic și ateroscleroza. Conținutul său de flavonoide ajută, de asemenea, la reglarea tensiunii arteriale ridicate.

Prunele uscate ajută, de asemenea, femeile aflate la menopauză să absoarbă mai bine calciul, reducând riscul de osteoporoză. De asemenea, sunt recomandate diabeticilor, deoarece vârful de glicemie atunci când se consumă prune uscate este mai mic decât atunci când se ia zahăr. Nutriționiștii recomandă să se consume între 2 și 4 prune uscate pe zi, în funcție de nevoile fiecărei persoane și de starea de sănătate.

vezi emisiunile doctor de bine

Trei fructe care îngrașă. Mihaela Bilic: „Cireșele sunt în top trei. Câteva...
Vitamina care îți întărește sistemul imunitar. Trebuie să o iei alături de...
De ce simțim pofta de mâncare deși nu ne este foame. Apetitul este reglat de sistemul...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 19 mai 2024
Cum putem obține un bronz frumos, dar sănătos. Sfatul medicilor
De ce apa trebuie să conțină potasiu, sodiu și calciu. Cum și când trebuie să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies