Oamenii de știință susțin că efectele acestuia ar putea fi contracarate cu ajutorul unor medicamente sau diete speciale. Potrivit unui studiu realizati de cercetătorii spanioli și publicat în revista Nature, o cantitate crescută de acid palmitic din compoziția uleiului de palmier crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.
Studiul nu a fost realizat însă pe subiecți umani.
„Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor”, a spus profesorul Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona. „Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic.”
În cadrul studiului s-a observat că atunci când acidul palmitic a fost suplimentat în dieta șoarecilor, cancerele bucale și de piele s-au răspândit mai mult.
Alți acizi grași, precum acid oleic și acid linoleic – grăsimile omega-9 și omega-6, găsite în uleiul de măsline și semințele de in, nu au prezentat același efect.