Acesta este organul din corpul uman care nu îmbătrănește niciodată 


Există un organ în corpul nostru care este mult mai tânăr decât restul, este vorba despre ficat. Acest organ are capacitatea de a se regenera.


Din momentul în care ne naștem, corpul nostru începe să crească, să se dezvolte și, inevitabil, să îmbătrânească. Cu toate acestea, există un organ din corpul nostru care îmbătrânește diferit de restul corpului, deoarece este capabil să se regenereze singur. Este vorba despre ficat.

Ficatul este un organ esențial pentru viața ființei umane, el se ocupă de filtrarea toxinelor din corpul nostru, este organul care ne curăță sângele. Tot sângele care provine din stomac și intestine ajunge să treacă prin ficat. Din acest motiv, atunci când este expus la particule nocive, este unul dintre organele care poate suferi cele mai multe daune. Un studiu recent a constatat că acest organ are capacitatea de a se regenera singur și de a preveni astfel daunele pe termen lung.

O altă funcție principală a acestuia este aceea de a extrage substanțele nutritive din sânge. Produce bilă, care este responsabilă pentru descompunerea grăsimilor, astfel încât acestea să poată fi absorbite de organism.

Cum se regenerează ficatul

Hepatocitele reprezintă 80% din celulele ficatului și sunt reînnoite în mod regulat pentru a menține organul sau atunci când acesta suferă de o boală gravă. Responsabile pentru această reînnoire, potrivit unui studiu al Universității Stanford, sunt celulele stem hepatice care furnizează telomeraza.

Telomeraza este o enzimă care menține structura cromozomilor. Echipa de cercetători a investigat funcția acestei enzime în celulele stem hepatice și dacă prezența ei ar putea fi legată de celulele care reînnoiesc ficatul.

Procesul de regenerare durează, de obicei, aproximativ un an atunci când ficatul nu este grav afectat și poate dura până la trei ani dacă a suferit o patologie mai gravă. Cu toate acestea, se poate ajunge la un punct în care deteriorarea acestor celule este deja iremediabilă, astfel încât, în aceste cazuri, regenerarea se oprește și este necesar un transplant.

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies