Mai mult, căutarea acestui echilibru poate reprezenta în sine un factor suplimentar de stres. Mihaela Bilic menționează cu fermitate că echilibrul nu reprezintă starea naturală a oamenilor.
„Uităm că suntem ființe impulsive, construite pe bază de instinct, emoție și căutarea plăcerii. Echilibrul este ceva la care aspirăm”, explică nutriționistul.
Alimentația perfectă e doar un mit
De aceea, Mihaela Bilic recomandă ca fiecare să facă pace cu propriile emoții și să accepte că alimentația perfectă este doar un mit.
90% din populație are o restricție cognitivă când vine vorba despre relația cu mâncarea. Cu alte cuvinte, încearcă să controleze mental tot ce înseamnă alimentația. În realitate, a ne spune că o anumită mâncare e nesănătoasă duce la anxietate și neîncredere în alimente.
Mihaela Bilic, medic nutriționist cu specializare în diabet, nutriție și boli metabolice, masterand în psihonutriție și promotor al unui stil de viața armonios, ne vine în ajutor cu sfaturi practice.
3 reguli esențiale de urmat
Nutriționistul recomandă, în primul rând, renunțarea la gustările și la „ronțăiala” dintre mese.
„În momentul în care te pregătești să duci furculița spre gură, trebuie să te întrebi, prima oară, dacă îți este foame sau nu”, spune Mihaela Bilic.
În cazul în care foamea atinge nota 6 pe o scară de la 1 la 10, este momentul pentru a lua masa – aceasta este a doua regulă. Astfel, foamea este antrenată precum un mușchi și luarea în greutate poate fi evitată.
A treia regulă presupune a ști câtă mâncare reprezintă o porție și consumarea acesteia conștient, fără alte distracții. Atenția în farfurie este esențială pentru ca receptorii organismului să înțeleagă că ai mâncat suficient.
Foto Imago