10 reguli pentru pentru masa pascală. Medic: Nu mâncați imediat după slujba de Înviere


Sărbătorile de Paști aduc mese copioase cu porții mai mari decât de obicei, iar specialiștii spun că ne putem îngrășa între 1 și 3 kilograme în această perioadă.  De aceea medicul Tudor Ciuhodaru recomandă să urmăm câteva reguli simple..


Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei de sărbătorile pascale, afirmă medicul Tudor Ciuhodaru, care recomandă românilor să nu mănânce imediat după slujba de Înviere

"10 reguli pentru pentru masa pascală. Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceti în familie şi nu prin spitale:

1. Nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat dupa slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.

2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit  trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob.

3. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ,,concentrat”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.

5. Indiferent de starea de sănătate alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice  sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos. 

7. Pacienţii cu afecţiuni metabolice (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensarile pot fi grave, mergând până la comă.

8. Pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică susipiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.

9. Cei cunoscuţi cu alergii alimentare vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburarilor respiratorii.

10. Nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a manca sau bea în exces.

Rețineți:

 • Când mergem la spital? Nu ignoraţi apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, a febrei sau frisoanelor sau a celor cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij şi nu temporizaţi prezentarea la consult.
 • Nu în ultimul rând, excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbari în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să vă luptaţi mai târziu cu kilogramele dobândite în aceste zile."

Ce spitale vor asigura urgențele în București de Paște

Nouă spitale de adulţi şi copii şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov vor asigura asistenţa medicală de urgenţă în Capitală de Paşte, a informat Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti. Cele nouă spitale care vor asigura asistenţa medicală de Paşte sunt:

 1. Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca - tel: 021/599.23.00;
 2. Spitalul Clinic de Urgenţă Universitar - tel: 021.318.05.23 / 021.601.24.00;
 3. Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" - tel: 021/255.40.99;
 4. Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" - tel: 021/334.51.90;
 5. Spitalul Clinic de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" - tel: 021/334.30.25;
 6. Spitalul de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri - tel: 021/224.09.47;
 7. Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice - tel: 021/319.27.51;
 8. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" - tel: 021/316.93.66;
 9. Spitalul Clinic de Urgenţă Copii "M. S. Curie" - tel: 021/460.30.26.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă
Formula cardiologilor pentru ritmul cardiac. Ce puls trebuie să avem atunci când...
Vitamina pe care o putem lua prin expunerea la soare, dar și din alimente. Are un...
Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies