Răspunsul îl aflăm de la medicul stomatolog Adrian Mina.
Locul unde depozităm periuța nu are o mare importanță, de cele mai multe ori, pentru că trăim într-o lume plină de germeni. Este important să știm că peria de dinți nu va fi niciodată sterilă, deoarece orice mediu în care este plasată conține microorganisme care o vor contamina.
„Ținând periuța de dinți în aer liber în baie, ea este expusă la microorganismele din toaletă. Norul aerosolizat de particule microscopice, care se pulverizează în aer și pe suprafețele înconjurătoare atunci când spălați toaleta poate contamina periuța.
Deși nu este o idee plăcută, nu are efecte negative atunci când vine vorba de sănătate, potrivit American Dental Association (ADA). Organizația subliniază faptul că, deși s-a constatat că periuțele de dinți transportă bacterii, nu există nicio dovadă solidă a faptului că acest lucru poate afecta starea de sănătate”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.
Cum se păstrează periuța de dinți?
„Periuțele de dinți ar trebui depozitate în poziție verticală, într-un mediu care le permite să se usuce complet între utilizări. De aceea, dulapurile pentru medicamente sunt, în general, potrivite pentru depozitarea periuței de dinți.
Un dulap mic pentru medicamente sigilat creează o carcasă umedă care teoretic poate permite agenților patogeni să prospere. Asta deoarece umezeala este favorabilă creșterii microbiene (cum ar fi cea a mucegaiului și a bacteriilor). Dar, nu există dovezi că depozitarea periuței de dinți în dulapul cu medicamente este direct legată de consecințe negative asupra sănătății”, adaugă Dr. Adrian Mina.
Reguli pentru depozitarea periuței de dinți.
În loc să vă faceți griji prea mari cu privire la depozitarea periuței de dinți, asigurați-vă că aveți grijă de toate aspectele legate de igiena acesteia. Medicul stomatolog Adrian Mina ne recomandă să respectăm următoarele reguli:
„1. Nu vă împărțiți periuța de dinți cu alte persoane. Acest lucru nu este igienic și reprezintă un transfer nedorit de agenți patogeni.
2. Clătiți bine după fiecare utilizare. Spălați resturile de particule alimentare și pastă de dinți.
3. Dacă depozitați mai multe periuțe de dinți în același suport, recomandat ar fi să nu lăsați capetele periilor să se atingă. Vă puteți folosi de capace pentru periuțe pentru a împiedica acest lucru să se întâmple.
4. Înlocuiți cel puțin la fiecare trei până la patru luni periuța de dinți. Periuțele de dinți devin mai puțin eficiente în timp.
5. Potrivit ADA, nu există destule cercetări privind igienizarea periuței de dinți. Se recomandă să nu puneti periuțele de dinți în soluții dezinfectante sau apă de gură. Acest lucru ar putea oferi doar mai multe oportunități de contaminare încrucișată”, este de părere Dr. Adrian Mina.