Psihologul Gaspar Gyorgy ne arată cum se vindecă lipsa încrederii în propria persoană 


Peste 80% dintre adulți rulează gândul că nu au încredere în propra persoană.


Psihologul clinician Gaspar Gyorgy demontează construcția ”nu am încredere în mine”, iar în emisiunea ”Doctor de bine” realizată de Andreea Groza și difuzată exclusiv pe www.stirileprotv.ro și pe www.doctordebine.ro. dă soluții prin care adultul își poate vindeca această problemă. 

După cum spune Gaspar Gyorgy,  „încrederea în propria persoană este corelată cu identitatea psihologică. Cărămizile identității psihologice se pun din primele zile după nașterea copilului. Una dintre cele mai importante nevoi este nevoia de conectare și atașament – copilul să se simtă în siguranță alături de părinți.

Dacă simte că este văzut și prețuit, va avea încredere în propria persoană. Dacă parinții nu sunt disponibili emoțional, îi oferă doar hrană și o casă, nu există conectare, copilul are impresia că nevoile lui nu sunt importante. Așa începe construcția ”nu am încredere în mine”."

Care sunt totuși soluțiile la îndemână?

Psihologul clinician declară că "evolutiv, am învățat că în fața unui pericol să fugim ori să luptăm. Nu putem să învingem acum stresul în acest mod. Ce pot să fac? Mișcarea scutură hormonii de stres. Mă concentrez pe repirație, pe aerul care intră, stă în abomen și iese. Vorbesc cu un om în care am încredere. Dorm 8 ore. Ne permitem să râdem sau să plângem."

Gașpar Gyorgy: 1.Primul lucru- să credem că lucrurile pot fi schimbate. 

2.Nu putem să schimbăm copilăria, dar putem schimbăm modul în care relaționăm cu propria persoană - când încep să mă judec, să mă critic, să am o atitudine disprețuitoare față de mine.

3. Să conștientizez lucrurile astea și să nu le mai fac. 

4.Să nu fie părintele dur, pe care l-a interiorizat în copilărie.

5. Mă împrietenesc cu emoțiile mele. Și sunt blând cu mine. Dar noi fugim de emoțiile noastre aproape toată viața.

Pentru ca un un copil să dezvolte o încredere sănătoasă în sine, ca viitor adult, părintele trebuie să îi observe și să îi valideze emoțiile. 

Gaspar Gyorgy: "Părinții din România trebuie să învețe că atunci când un copil are o dificultate, prima oară se conectează cu cel mic - emoțional.

1”Sunt alături de tine”. ”Văd că e ceva în neregulă cu tine”.

2. E în regulă să simți aceste emoții.

3. Nu ar trebui să apeleze la partea ratională – ”nu te mai gândi”, ”lasă că o să treacă”. Felul în care părintii relaționează cu un copil îi definește acesuia modul în care vă relaționa el cu propria persoană în adolescență și la vârsta adultă."

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro

Vezi și: ShARE în Bucate - Lapte de pasăre

FOTO: SHUTTERSTOCK/ PAGINADEPSIHOLOGIE.RO

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies