Protecția pielii împotriva efectelor nocive ale soarelui - cȃt de departe mergem?


Activitățile în aer liber sunt o modalitate excelentă de a ne păstra dinamismul, a reduce stresul și de a obține stimulul necesar pentru sinteza vitaminei D. Dar cȃnd sunt depășite aceste beneficii, iar balanța înclină în favoarea dezavantajelor și riscurilor, trebuie să fim informați cu privire la modalitățile în care putem asigura protecția pielii noastre.


”Cel mai ușor de reținut este faptul că expunerea voluntară la soare în intervalul orar 10:00-16:00 nu trebuie să aibă loc, în special în perioada sezonului cald. Dacă, totuși, suntem nevoiți să desfășurăm activități în exterior în această parte a zilei, este facil să alegem mereu zonele umbrite, trotuarul cu copaci mai numeroși și îmbrăcăminte adecvată. Pălăriile cu boruri largi nu le permit radiațiilor ultraviolete (UV) contactul direct cu zona umerilor și a feței, iar articolele vestimentare de culoare albă, care acoperă o suprafață extensivă de piele, oferă independent un SPF (factor de protecție solară) de 15”, spune Dr. Luana-Andreea Boșoteanu, Medic Rezident Dermatolog. 

”Pentru acele arii ale corpului ce necesită protecție sporită sau nu pot fi acoperite prin îmbrăcăminte, este imperios necesară aplicarea produselor special destinate, cu SPF de minim 50, sub forma potrivită fiecărui tip cutanat sau preferințelor personale (spray, cremă, loțiune), respectȃnd regula de reaplicare la fiecare două ore (prin intermediul pudrelor, stick-urilor sau spray-urilor cu SPF) sau imediat după contactul cu apa (băi în mare sau piscină, transpirație excesivă). Este esențial de reținut faptul că buzele trebuie să beneficieze de aceeași îngrijire, prin intermediul balsamurilor special formulate. Pentru toate aceste zone, puteți folosi o formulă unică, de exemplu cea de la Ivatherm, regăsită în laptele de corp Sunlight SPF 50+”.

Părul constituie o barieră împotriva radiațiilor UVA și UVB, în manieră direct proporțională cu densitatea, grosimea firelor de păr și gradul de pigmentare melanică. Altfel spus, persoanele brunete, cu densitate capilară semnificativă beneficiază de protecție anti-UV a scalpului superioară în comparație cu acelea cu păr blond, subțire și densitate scăzută. Însă și acest mijloc protector necesită protecție la rȃndul său, de aceea au fost create produsele speciale cu SPF pentru păr – fără ulei și rezistente la apă. 

Dacă ai citit articolul prea tȃrziu și the damage has been done, iar la momentul actual suferi de o arsură solară ușoară, există o succesiune de metode pe care le poți aborda pentru o vindecare accelerată. În primul rȃnd, este crucială aplicarea de emoliente, urmate de produse cu canabidiol (CBD), ideale pentru reducerea inflamației, non-alergogene și non-iritante. Le poti achiziționa pe kaamo.ro. 

Totuși, cel mai bun sfat dermatologic este să previi astfel de episoade în viitor, întrucȃt totalizarea a mai mult de 5 arsuri solare în timpul vieții dublează riscul de dezvoltare a melanomului, cea mai agresivă formă de cancer cutanat, iar razele UV sunt cauza principală a ageing-ului cutanat. 

vezi emisiunile doctor de bine

(P) De ce e important să ne monitorizăm obiectiv activitatea fizică? Singurul medicament...
Ce se întâmplă cu sistemul venos al viitoarei mame, în cele nouă luni de sarcină....
Cum să bei corect apă în timpul zilei pentru a te hidrata corespunzător. „După...
Ce legătură este între dinți, mușcătură și postura spatelui. Sfatul medicului
Traumatismele la dinții frontali au nevoie de ajutor medical rapid. Sfatul medicilor...
Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies