Premieră medicală în România: medicul Vlad Predescu a realizat primele intervenții ortopedice cu proteză 3D personalizată 


O importantă premieră medicală în ortopedie a avut loc, zilele trecute, după ce doctorul Vlad Predescu și echipa sa au realizat o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului folosind o proteză 3D, realizată pe comandă, întocmai după anatomia individuală a pacientului. 


Realizată pentru prima dată în țara noastră, această operație are un avantaj cert față de cele clasice, în sensul că proteza implantată acum are capacitatea de a se adapta la toate variațiile anatomo-morfologice potențiale, fără a exista vreo diferență între forma inițială a osului și noua structură existentă după operație. 

Intervențiile au fost realizate în urmă cu doar câteva zile și, între timp, pacienții, în vârstă de 53 și 71 de ani, au fost deja externați, cu o stare de sănătate excelentă după intervenție. Ambele persoane sufereau de gonartroză avansată, o boală degenerativă a articulațiilor, provocată de afectarea cartilajului până la distrugerea completă a acestuia, având ca rezultat deformarea articulației. Iar acest lucru se traduce prin dureri și redoare a articulației, ceea ce face ca activitățile zilnice ale unei persoane, precum mersul sau urcatul scărilor, să devină dificil de realizat. 

„Conceptul revoluționar al protezei concepute întocmai pe măsura pacientului este că regândește întreaga chirurgie de protezare a genunchiului, astfel încât aceasta nu se mai face standardizat, ci personalizat, existând o modelare tridimensională, în baza unui examen computer tomograf, care ajută la construirea protezei pentru diferitele tipuri de anatomii ale genunchiului. Mai mult, tehnica vine și cu o serie de principii chirurgicale noi, anume de a reface forma preartrozică a genunchiului. Astfel, la pacienții care au avut genunchii ușor deformați încă din copilărie, aceștia vor fi reconstruiți la forma inițială, înainte de a fi afectați de artroză. În cei 25 de ani de experiență în ortopedie, scopul meu a fost să îmbunătățesc calitatea vieții pacienților, iar după peste 5000 de proteze de genunchi și de șold la care am intervenit prin diferite tehnici chirurgicale, mă bucur că am avut oportunitatea să folosesc o proteză complet personalizată 3D. Această nouă tehnică chirurgicală aduce beneficii semnificative pentru pacienți, cărora le permite să se reîntoarcă la activitățile fizice pe care și le doresc, la scurt timp după operație.”, precizează doctorul Vlad Predescu, chirurg de excelență în chirurgia ortopedică. 

Noua procedură de protezare a genunchiului este proiectată și fabricată de Symbioss, o companie elvețiană, lider european în domeniu personalizărilor, cu peste 30 de ani de experiență în modelarea computerizată. Pacienții pot beneficia de protezele tridimensionale indiferent de vârstă sau sex, iar recomandarea soluției chirurgicale are loc în urma unor investigații amănunțite, efectuate preoperator. Scanerul computer tomograf oferă imagini ale genunchiului afectat, iar medicul chirurg colaborează permanent cu firma producătoare, care proiectează și produce proteza personalizată, în funcție de examenele imagistice, conform cu anatomia pacientului, termenul integral de producție fiind de aproximativ două luni. 

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies