Specialiștii consideră că o protecție exagerată în fața mediului, îi face pe cei mici să sufere de diverse tipuri de alergii, din cauză că sistemul lor imunitar nu mai este antrenat să lupte împotriva infecțiilor.
În primii ani de viață, cei mici dezvoltă anticorpi prin expunere la microorganismele din mediul înconjurător. O protecție exagerată oferă, însă, un răspuns mai slab al sistemului imunitar, care nu mai știe cum să se adapteze la bacterii.
Irina Strâmbu, conferenţiar doctor şi medic primar pneumolog, afirmă că toleranţa la alergeni creşte în cazul copiilor care ”cresc în colbul drumului unde se joacă şi se iau de gât cu căţeii şi pisicile”, în timp ce mamele care exagerează cu curăţenia şi dezinfectează foarte des riscă să aibă copii mai dispuşi către alergii şi către diverse forme de astm.
”Astmul este o boală foarte frecventă în toată lumea şi frecvenţa creşte, prevalenţa ei creşte pentru că este o boală a lumii civilizate. Fiind în mare măsură o boală alergică, poţi să spui că sunt feriţi de alergii copiii care cresc în colbul drumului, unde alergă şi se joacă şi se iau de gât cu căţeii şi cu pisicile.
Deci expunerea la astfel de alergeni la o vârstă fragedă creează o toleranţă imună, astfel încât copiii crescuţi, să zicem, în medii mai puţin curate fac mai puţin alergii. În timp ce exagerarea mămicilor de a face curăţenie, a dezinfecta, a steriliza, a izola totul favorizează alergiile. Deci copiii sunt mult mai frecvent alergici şi astmul la copii a crescut din această cauză în epoca modernă în ţările civilizate”, a afirmat Irina Strâmbu la Medika Tv.
Foto Imago