Pericolele work from home: Lipsa interacțiunii umane asociată cu sedentarismul și stresul conduc la tulburări psihologice


Pandemia COVID-19 a impus ajustări importante în ceea ce privește locul de muncă și, implicit, adaptarea a tot ceea ce știam valabil la noul concept de ”work from home”. 


Deși îndrăgită de o mare parte a populației, munca de acasă vine cu o serie întreagă de dezavantaje, pe lângă beneficiile evidente. Medicii au observat cum angajații sunt afectați de noi probleme de sănătate și astfel, modul în care se desfășoară controalele de Medicina Muncii ar trebui actualizate, consideră specialiștii. 

”Lucrul de acasă a luat amploare odată cu pandemia COVID-19, când multe persoane au fost puse în situația de a-și muta activitatea acasă sau chiar de a își opri temporar activitatea. Ce s-a constat ulterior a fost că numărul cazurilor de anxietate și depresie a crescut considerabil, mai ales în rândul adulților tineri. Așadar, lipsa interacțiunii umane asociată cu sedentarismul și stresul de la locul de muncă conduc la tulburări de ordin psihologic ce nu trebuie neglijate. Statusul emoțional influențează întreg organismul prin intermediul axei psiho-neuro-endocrine și poate accelera apariția sau progresia afecțiunilor menționate anterior (obezitate, diabet)”, explică Dr. Nicoleta Buchet, medic de Medicina Muncii. 

În aceste condiții, inclusiv controalele anuale ale angajaților trebuie să se adapteze noului stil de lucru și pericolelor care se întrevăd în următorii ani. Medicina Muncii ar trebui să evalueze mai în detaliu aceste aspecte, consideră Dr. Nicoleta Buchet, punând accentul pe echilibrul dintre locul de muncă și viață personală, pe promovarea unui stil de viață sănătos și a unor metode de gestionare a stresului. 

Sedentarismul poate afecta sănătatea, iar obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat de tip II sunt numai o parte din afecțiunile puternic asociate cu lipsa mișcării. De asemenea, orele petrecute în fața calculatorului, de cele mai multe ori în poziții vicioase, suprasolicită muculatura spatelui provocând disconfort și durere, iar, în timp, pot conduce chiar la defecte de aliniament ale coloanei vertebrale.

Tulburările de vedere nu sunt nici ele de neglijat. Este recomandat că atunci când lucram timp îndelungat la birou, în fața calculatorului, să luăm pauze macar la intervale de o oră pentru a ne mișca și a privi la distanță, astfel punând puțin în repaus aparatul vizual. Mai mult decât atât, cu toții știm că omul este o ființă socială. Lipsa contactului interuman poate genera stări de axietate, lipsa poftei de viață sau chiar depresie. Așadar, conceptul “work from home” aduce după sine nu numai avantaje, dar și o serie de potențiale riscuri în ceea ce privește sănătatea, iar acestea trebuie tratate cu grijă și seriozitate de medicii de medicina muncii”, explică Dr. Nicoleta Buchet, medic de Medicina Muncii. 

Medic psihiatru: Va începe o "pandemie" a tulburărilor psihice

Dacă pandemia a dus la izolarea socială şi la sentimente de singurătate, războiul din Ucraina a provocat frică și nesiguranță, iar specialiștii în psihiatrie consideră că aceste două evenimente majore au creat noi probleme psihologice.

"Eu cred că pandemia se va termina, dar va începe o "pandemie" a tulburărilor psihice", a declarat Petronela Nechita, medic psihiatru, Institutul de Psihiatrie Socola, Iaşi.

Pandemia și războiul pot duce la depresie, anxietate, insomnie și stres post-traumatic. În plus, afectează relațiile interpersonale și pot crește riscul de tulburări psihologice. Ba mai mult, apar tulburări alimentare, de somn și foarte multe în sfera consumului de alcool și droguri. Potrivit psihiatrilor, s-au înmulțit cazurile celor care au căutat sprijin de specialitate când nu au mai putut înfrunta realitatea.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Secretul creșterii armonioase a copilului stă în primul rând în Omega 3. Principalele...
Amigdalele prea mari au nevoie de tratament corect în copilărie. Netratarea recidivează...
Ce este afazia și cum trebuie să ne comportăm cu persoanele care au această afecțiune
Cum putem rezolva un traumatism apărut la nivelul dinților frontali care afectează...
Alimente crude sau gătite. Medicul Mihaela Bilic demontează cele mai răspândite...
De ce contează cel mai mult vârsta femeii pentru obținerea unei sarcini. ”Să...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies