(P) Primele semne care te trimit la chirurgul vascular. Doctorul Ionac Mihai, despre cauzele și tratamentele bolii vasculare periferice


Pacienții ajung pe mâinile medicilor specialiști în chirurgie vasculară din cauze diferite, iar doctorul Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara, parte a Rețelei de sănătate „Regina Maria” a vorbit, în cadrul unei ediții „Doctor de Bine” despre bolile care intră în această sferă, cauzele acestora, dar și tratamente.


Prof. Univ. Dr. Ionac este medic primar de Chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Premiere din Timișoara, fiind unul dintre medicii care au introdus mai multe tehnici moderne în chirurgia vasculară din Romania, încă din 2008. Practică atât tehnicile de chirurgie vasculară deschisă (clasice), cât și pe cele de chirurgie endovasculară (minim invazive), aplicând o serie de tehnici în premieră națională ca tromboliza pe cateter, stentarea venoasă, endografturile pentru anevrismele iliace și intervenții reconstructive pentru salvarea de la amputație a pacienților cu ulcere diabetice.

Uneori, pacienții ajung la consult în cabinetul chirurgului vascular atunci când întâmpină o situație de sănătate urgentă, fiind trimiși de medicul de familie sau de alți specialiști precum cardiologi, neurologi, sau diabetologi. 

În alte situații, o consultație la chirurgul vascular poate solicita și un pacient care se află află într-o categorie de risc pentru bolile vasculare precum diabet, hipertensiune arterială, colesterol ridicat în sânge sau fumător.

Bolile vasculare apar în urma unor afecțiuni netratate sau tratate insuficient o lungă perioadă de timp, la care se adaugă înaintarea în vârstă sau fumatul. Una dintre cele mai frecvente patologii vasculare este anevrismul de aortă abdominală, care are o incidență între 8-10% la bărbații peste 65 ani.

Chirurgia vasculară este o specialitate puțin înțeleasă, dar aș defini-o în câteva cuvinte. Este specialitatea care se ocupă de arterele noastre din interiorul corpului, în afară de cele din torace și cutia craniană”, a explicat, pentru început, Prof. Univ. Dr. Ionac Mihai.

În timpul mersului, în unele cazuri, apar dureri la nivelul gambelor, iar medicul a explicat care este cauza. Potrivit specialistului, atunci când în interiorul arterelor apar blocaje, sângele nu mai ajunge la organe sau țesuturi.

Atunci când în interiorul arterelor apar blocaje sau îngustări, organele la care ar trebui să ajungă sângele, suferă. Dacă este vorba despre arterele de la membrele inferioare, ne dor picioarele. Dacă este vorba despre arterele care duc sângele la creier, putem face accident vascular cerebral. Dacă vorbim de arterele care duc sângele la intestine, putem face infarct mezenteric”, a spus doctorul Ionac Mihai în cadrul emisiunii Doctor de bine.

 

Specialistul a enumerat, de asemenea, patru factori de risc care duc la bolile arteriale periferice, inclusiv AVC. Primul dușman este fumatul, persoanele care sunt dependente fiind de patru ori mai predispuse la blocarea arterelor. Al doilea este diabetul, al treilea este tensiunea arterială, urmat fiind de colesterol.

Sunt patru factori de risc, foarte simplu de reținut. Cel mai mare dușman este fumatul. Un fumător are șanse de 4 ori mai mari față de cel care nu fumează să își blocheze arterele. Al doilea factor este diabetul. Un pacient cu diabet are un risc de 2 până la 4 ori mai mare ca să ajungă să își piardă picioarele sau să facă AVC.

Al treilea factor de risc este tensiunea arterială. În România, jumătate din pacientii cu tensiune arterială nu sunt tratați. Ultimul factor de risc este colesterolul”, a enumerat specialistul cei patru factori de risc care ar putea duce la accident vascular cerebral sau amputație.

Prof. Univ. Dr. Ionac a vorbit și despre intervențiile endovasculare și a explicat faptul că 60%-70% dintre probleme vasculare se pot trata minim invaziv.

Tratamentele endovasculare sunt proceduri minim invazive, care se fac în interiorul vaselor de sânge și folosesc baloane și stenturi pentru a trata boala arterială periferică, care este o problemă vasculară frecventă la nivelul piciorului, aortei sau carotidei. 

O boală foarte gravă, cu potențial letal și cu soluții clasice paliative, este tromboza venoasă profundă. Atunci când trombul blochează venele în abdomen, pacienții își vor reveni la starea dinainte de tromboză cu soluțiile clasice de tratament (compresie și medicamente) în cel mult 10% din cazuri. Astăzi însă, soluțiile endovasculare cu stenturi venoase pot reda pacientului sănătatea dinainte de tromboză”, a mai specificat medicul.

În încheiere, doctorul Ionac a specificat faptul că una dintre cele mai frecvente intervenții pe care le practică este cea de desfundare a arterei carotide pentru prevenirea accidentului vascular celebral. De asemenea, specialistul a amintit faptul că AVC-ul este atât la noi în țară, cât și în întreaga lume, a doua cauză de mortalitate și prima cauză de invaliditate permanentă.

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies