Durerile resimțite la nivelul osului (vertebre) pot ascunde fracturi vertebrale. Durerile de ligamente pot fi asociate cu anumite leziuni acute (fracturi, rupturi) sau leziuni cronice (artroza, leziuni degenerative, tendinite), în timp ce durerile de discuri sunt un semnal al herniei de disc.
Dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie la Ponderas Academic Hospital, explică în emisiunea Doctor de bine, moderată de Liliana Curea, cum tratează medicii aceste afecțiuni și care sunt persoanele predispuse la afecțiuni ale coloanei.
Dar sunt aceste afecțiuni transmise genetic? „Nu, nu sunt genetice. Sunt degenerative, în mare parte, tumorale sau traumatice”, susține dr. Robert Clement, medic specialist Neurochirurgie.
Cele mai predispuse persoane la afecțiuni ale coloanei vertebrale sunt cele care petrec foarte mult timp stând în șezut: șoferii, persoanele sedentare sau cele care muncesc la birou.
„Eu le recomand tuturor pacienților mei care stau la birou ca la fiecare 20 de minute să se ridice, să bea un pahar cu apă, să vorbească cu colegul, orice, dar să se ridice, să-și activeze musculatura. Musculatura este o componentă importantă în biomecanica coloanei vertebrale și este cea care o susține. Cu cât avem o musculatură mai dezvoltată, cu atât îmbătrânirea coloanei se face mai târziu”, a declarat medicul în emisiunea Doctor de bine.
Ce rol joacă vârsta în declanșarea afecțiunilor vertebrale
În general, persoanele care reclamă existența unor afecțiuni vertebrale au peste 50 de ani, însă, spune specialistul, nu este o regulă. Oamenii care au kilograme în plus se vor confrunta negreșit cu afecțiuni ale coloanei, fiindcă aceasta este obligată să preia o sarcină mai mare decât cea pe care o poate duce.
„Sunt din ce în ce mai mulți tineri care suferă de afecțiuni ale coloanei din cauza faptului că nu fac sport, sunt sedentari”, confirmă medicul, care a definit și termenul de „sport”, activitate recomandată pentru menținerea unei vieți sănătoase.
„Treaba prin casă sau prin curte nu poate fi considerată sport, pentru că nu activează musculatura care trebuie. De fapt, trebuie o disciplină fizică, pe care să o întreținem zilnic sau la două zile”, a explicat dr. Robert Clement.
Joggingul (alergarea) nu este recomandat persoanelor care au o patologie a coloanei, din cauza stresului mecanic la care este supusă aceasta. Însă există alte sporturi potrivite în cazul în care aveți un diagnostic de acest fel, precumînotul sau mersul pe bicicletă.
Dar ce se întâmplă cu pacienții când ajung pe mâna medicului neurochirurg? Ajung cu toții la bisturiu? Aflați răspunsul oferit de dr. Robert Clement în interviul VIDEO de mai jos!