Cele mai frecvente afecțiuni articulare – artritele și artrozele – pot duce în timp la pierderea mobilității. Coxartroza, o afecţiune des întâlnită la persoanele de vârsta a doua şi a treia, provoacă adeseori dureri şi reducerea mobilităţii şoldului, cu efecte negative asupra posibilităților motorii ale persoanelor care suferă de pe urma degradării cartilajului articular.
Dr. George Muntean, medic primar ortoped, coordonatorul departamentului Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului „Regina Maria” Brașov, ne spune cine are nevoie să poarte o proteză de șold și ce soluții terapeutice alternative sunt la dispoziția pacientului.
„Există posibilități de a repara șoldul, fără să-l înlocuim. Există tehnici de tratament al șoldului cu prezervarea acestuia, urmând ca protezarea să fie într-un timp mult mai îndepărtat”, spune medicul, care precizează că aceste intervenții pot fi realizate atunci când leziunile sunt în stadiu pre-artrozic.
Metoda terapeutică minim invazivă prin care articulațiile sunt „reparate” înainte de o afectare gravă poată numele de artroscopie. Dacă, totuși, articuația este serios afectată, medicii vor recomanda proteza.
Cum se comportă o proteză articulară și care e durata ei de viață
Conform medicilor, o proteză articulară este o soluție de ultimă instanță care îi poate asigura pacientului o viață normală și o mobilitate ridicată. Dr. George Muntean spune că există o serie de avantaje ale acestui tip de dispozitive medicale. O articulație protezată este mai puțin sensibilă la șocuri, iar pacienții se pot deplasa fără dificultate.
„Nici cea mai performantă proteză nu va fi ca șoldul înainte să se îmbolnăvească. Bineînțeles că un șold bolnav beneficiază foarte bine de protezare, însă ca orice dispozitiv are o durată de viață limitată. La ora actuală, uzura nu mai este a pieselor protetice, ci a prieteniei dintre os și implant. Proteza este făcută în așa fel încât mișcarea să se producă numai între piesele protezei, iar proteza trebuie să fie ancorată foarte bine în os. În timp, osul, fiind un țesut viu, se retrage din jurul implantului, și apar mișcări și între piesele protezei și os. Atunci va trebui înlocuită. Durata medie de viață a unei proteze este de circa 15 ani”, susține specialistul.
În opinia sa, pacienții trebuie să cunoască de la început atât avantajele, cât și riscurile unei proceduri de protezare.
„Realist vorbind, în momentul în care avem o astfel de intervenție există un risc legat de anestezie și de procedura în sine, deci un risc vital de undeva la 1%. Există un risc de infecție, calculat pe plan mondial, de 0,5 - 0-7% în condițiile actuale. Există risc de malpoziție a pieselor și instabilitate a protezei și există, mă rog, riscuri ulterioare legate de traumatisme”, a dezvăluit medicul.
Care sunt avantajele artroscopiei aflați în interviul VIDEO de mai jos!