Factorii care cauzează acneea la adulți. Dermatolog: Se pot utiliza antibiotice sau steroizi, doar în anumite cazuri


Acneea este o patologie care afectează nu numai adolescenţii. Ea poate persista și la vârsta adultă şi acest lucru se întâmplă din ce în ce mai frecvent în ultimele decenii. Incidența acneei adulte la femei a crescut cu 10% în ultimii 10 ani. 


Acneea poate afecta serios adulții din punct de vedere emoțional, iar cercetările recente indică faptul că, în ultimii 10 ani, incidența acneei adulte la femei a crescut cu 10%. Dr. Maria Olaru, medic endocrinolog, explică cum putem gestiona această problemă, într-o lume în care peste 640 de milioane de femei și bărbați suferă de acnee.

Cauzele și factorii care influențează apariția acneei la femeia adultă

Studiul recent publicat în Jurnalul Internațional de Dermatologie indică faptul că stresul, schimbările hormonale și dieta au contribuit la creșterea incidenței acneei adulte la femei cu 10% în ultimul deceniu. De altfel, femeile sunt afectate mai mult decât bărbații, în special din cauza modificărilor hormonale cauzate de medicamente, ciclul menstrual sau menopauză. Această problemă are implicații semnificative, având un impact psihologic puternic. În cazurile severe, poate duce la autoizolare sau depresie, afectând peste 640 de milioane de persoane la nivel global.

Cum se manifestă acneea la adulți

În această situație, medicii recomandă o mai bună gestionare a rutinei zilnice și, mai ales, intervenția adecvată în tratarea acneei.

"Acneea este o afecțiune dermatologică care duce la formarea de coșuri, în special pe față, umeri și brațe, datorită numărului mare de glande sebacee din aceste zone. Aceasta determină umplerea foliculilor de păr cu uleiuri și celule moarte ale pielii. Deși nu reprezintă un pericol major pentru sănătatea generală, poate cauza probleme emoționale datorită cicatricilor pe care le poate lăsa în urmă. În cazul în care cauza acesteia este hormonală, pacienta va remarca o accentuare a erupților în special mandibula și zona maxilarului, pe gât și piept" ,explică Dr. Maria Olaru, medic primar endocrinolog. 

La femei, erupțiile de acnee pot apărea mai ales în preajma menstruației, în timpul sarcinii, după întreruperea unui tratament cu anticoncepționale sau la menopauză. Există recomandări pentru îngrijirea pielii la domiciliu, dar și intervenții disponibile după consultul dermatologic. Astfel, este esențială îndepărtarea machiajului în fiecare seară, utilizarea produselor cosmetice non-comedogenice și consumul a minimum 2 litri de apă plată pe zi, eliminând alimentele fast-food și dulciurile din dietă.

Acneea la adulți:  prevenție și tratament

În paralel cu abordarea problemelor hormonale sau schimbarea rutinei, medicii recomandă și un consult dermatologic pentru a determina cea mai bună metodă de intervenție.

"În tratamentul acneei adulte, se poate recurge la creme pe bază de peroxid de benzoil pentru a elimina bacteriile sau la produse care conțin acid salicilic, care efectuează un peeling superficial și previn apariția de noi coșuri. Pacienții cu acnee retențională pot beneficia de derivații ai vitaminei A, iar în anumite cazuri, numai cu recomandarea unui dermatolog, se pot utiliza antibiotice sau steroizi" , a concluzionat dr. Olaru.  

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies